úterý 3. března 2020

Mordův kříž dostane novou fasádu

Další z historických božických křížů se dočká obnovy v letošním roce. Jedná se o "polní" kříž na hranicích božického a křídlovického katastru v prostoru pod božickou Starou horou. O kříži se začalo hovořit vloni na podzim, kdy byly znovuobjeveny jeho rozvalinové zbytky. Minulý týden, jak informují božická internetová média, si jej odvezl do své šatovské dílny Ing. arch. Petr Roztočil.



Kříž bude po opravě a doplnění chybějících prvků vrácen na původní místo. Iniciativu zastupitele Ing. Marka Klíče jsem podpořil, podobně jako vedení obce a božické zastupitelstvo. Slib božického starosty Karla Haly, že každý rok bude opravena minimálně jedna menší božická památka tak i letos dojde svého naplnění.
K historii Mordova kříže můžeme čerpat z Pfisterovy kroniky Božic a Č. Křídlovic. Mj. uvádí, že železný kříž na pískovcovém podstavci stál v polní trati západně  od známého Bílého kříže stojícího při výjezdu z Božic na Mackovice. Kříž nechala zhotovit rodina Mordova. Mordovi však již v posledním známém soupisu obyvatel Božic a Křídlovic z roku 1945 nefigurují. Znamená to, že se buď z obce již dříve odstěhovali (nepravděpodobné) nebo vymřeli po meči, tj. v mužské linii. Ať tak nebo tak, je tento kříž další cennou památkou, která poslouží k lepšímu poznání naší minulosti. Bude rovněž zajímavé, co se podaří přečíst na podstavci.

Na historické místní mapě Božic najdeme Mordův kříž v polní trati I. Obere Halblehner v části č. 6 "Mühlwieselstoß":





Fotografie z odvozu artefaktů Mordova kříže jsou ke shlédnutí na FB obce.

                   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat