neděle 29. března 2020

Kam až to dotáhneme s rouškami?

Asi nás všechny docela pobavila dnešní informace z médií, jak policisté u rybníka u Pardubic napomínali slunící se nudisty, aby si nasadili roušky (na obličej samozřejmě) a aby nebyli blízko sebe více než dva.


V liduprázdných ulicích našich měst a vesnic to o tomto víkendu taky nevypadalo povzbudivě. Náš veřejný život se nouzovým stavem a karanténou zhroutil. Sem tam někdo vyrazil do přírody (snad s rouškou na obličeji), často zhnusen černými skládkami a odpadem. Jít se dneska podívat třeba na sněženky (už asi dávno nekvetou) ani nikoho nenapadne. Nenapadne nás daleko víc věcí, které byly až do koronaviru součástí našich životů a my jsme nad nimi ani moc nepřemýšleli, jenom jsme si mysleli, že tak nějak to má být.
Možná se budeme muset smířit s tím, že doba pokoronavirová bude fakt jiná. Minimálně bude daleko míň kolektivní! Od čtyřiceti nahoru jsme generace, které byly vychovávány ke kolektivismu. Každý musel být v něčem, jinak byl podezřelý! Když jste nešli na zábavu nebo na oslavu, už se ptali, jak to že jste nešli? Byli jste nemocní, nebo nějaká událost v rodině? Prostě svým způsobem divná doba.
Musíme si teď dávat pozor, aby nám vládnoucí garnitura pomaloučku, polehoučku nepřipravila něco podobného , ale v opačném gardu. Na nás na jižní Moravě začnou zítra experimentálně zkoušet (říkají tomu testovat) systém tzv. chytré karantény. Po Velikonocích to pak chce vláda spustit v celém státě. Tak hlavně ať někdo pohlídá, aby to nebylo jenom "dočasně", tzn. na furt! Tak jako byl dočasných pobyt sovětských okupačních vojsk po srpnu roku 1968 v naší republice.
Jenom připomenu, co má být podstatou té chytré karantény a pak pár vtipů, které se na téma koronavirus v Česku rodí jako houby po dešti.
Chytrá karanténa je iniciativa českých technologických firem a dobrovolníků sdružená v rámci neformálního projektu COVID19CZ. Jde o soubor opatření, které má oddělit nemocné a potenciálně nakažené a důsledně je hlídat. Spočívá v tom, že se budou zpracovávat informace od nakažených a bude se mapovat jejich pohyb. Dosud to dělali hygienici, mapovat všechny ale není v jejich silách. Pomoci by měla armáda.

P.S. Drony budou mít hody!


                   (lan)











4 komentáře:

  1. Po 30.3.2020: Na jižní Moravě je aktuálně 172 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od nedělního večera tak přibylo 16 nakažených. V celém Česku je potvrzených 2837 pacientů s nemocí COVID-19. Jedenáct se k dnešnímu dni vyléčilo, sedmnáct zemřelo. Nejvíce případů z jižní Moravy je v Brně, a to podle posledních údajů 79. Poté následuje Břeclavsko s 24 a Brněnsko s 20 nakaženými. Potvrzenou nákazu už mají všechny okresy Jihomoravského kraje, jako poslední přibylo Vyškovsko, které ohlásilo svůj první potvrzený případ. Nejhojněji nakaženou věkovou skupinou na jihu Moravy jsou lidé mezi 25 a 34 rokem věku. Po nich následuje věková skupina 35 - 44, seniorů nad 75 let se na jižní Moravě nakazilo téměř nejméně - šest osob. Hygienici však evidují i jeden případ nákazy dítěte mezi pátým a devátým rokem věku.

    OdpovědětVymazat
  2. 30.3.2020: Znojemsko má nyní celkem 19 oficiálně pozitivně testovaných lidí.

    OdpovědětVymazat
  3. už 26 :( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2812579332190482&set=a.727354544046315&type=3&theater&ifg=1

    OdpovědětVymazat
  4. „Jeden plášť, brýle, ústenka na dvanáctihodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné.“ Jadrný vzkaz, který vystihuje zoufalství, v jakém se někteří zdravotníci sami ocitli.Vzkaz, který v sobotu napsala na sociální sítě osmačtyřicetiletá zdravotní sestra z plicního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice, jež se sama nakazila koronavirem od jednoho z pacientů. Žena, o níž zástupci Ministerstva zdravotnictví před pár dny mluvili jako o jedné z těch, co se nakazila vlastní chybou. Tato žena v neděli večer náhle zemřela. Přesnou příčinu její smrti vyšetřuje policie. Už nyní je uváděna ve statistice lidí, kteří v Česku zemřeli „s koronavirem“. Má číslo 17. Stejně jako lidé před ní i ona má konkrétní jméno, osud, rodinu… Zemřela žena, která v těžkých podmínkách pomáhala ostatním pacientům a kterou jsme neuměli ochránit. Jsou to dva týdny, kdy ministr zdravotnictví vzkazoval lékařům a sestrám, že „musí vydržet“, než bude dostatek ochranných pomůcek. Vydrželi. Přitom se koronavirem nakazilo 56 lékařů, 54 zdravotních sester, 5 laboratorních pracovníků a 29 pracovníků zdravotnického personálu. Nechť je to memento pro všechny arogantní politiky, kteří nás dokola ujišťují, že jsou „pořád on-line“, „přijímají opatření“ a „mají vše pod kontrolou“. Situaci se zajištěním dostatečných ochranných pomůcek pro zdravotníky, stejně jako situaci v zařízeních sociálních služeb, pod kontrolou rozhodně neměli. A odpusťme si prosím všichni výkřiky typu „jsme ve válce, zapojujeme armádu“. Zapojme také lidskost a pokoru.
    Pod názvem Sestřička zemřela. Oběť číslo 17 jako memento napsal Jiří Kubík.

    OdpovědětVymazat