středa 6. května 2020

Jak starostové Znojemska bojují s koronavirovou pandemií

Redakce Deníku Rovnost obeslala starosty všech jihomoravských měst a městysů se třemi otázkami směřujícími k aktuálnímu náhledu na současnou koronavirovou pandemii. Odpovědělo i hodně starostů ze Znojemska, z jejichž odpovědí jsem některé informace vybral.


Odpovědi našeho pana starosty tam nenajdeme, protože Božice bohužel nejsou městys. Na rozdíl od Oleksovic, Troskotovic nebo Prosiměřic.

 Starosta Hrušovan n. Jev. M. Miloš situaci hodnotí takto: Myslím si, že situaci kolem koronaviru jsme zatím zvládli dobře. Obáváme se spíše ekonomických dopadů na rozpočet města, a to nejen pro letošní rok. Bohužel některé investice jsme v rozpočtu už odložili.
Poděkování patří zejména obětavým lidem, kteří šili roušky, včetně zaměstnanců radnice, dárci 150 litrů desinfekce panu Formánkovi, firmě Scatec Solar za peněžitý dar a mnoha dalším obětavým lidem. 
Myslím si, že vláda ze začátku postupovala správně.  V současné době mi její kroky připadají mírně chaotické, ale vím, že tato situace není jednoduchá. 

Jevišovický starosta P. Málek má z následujícího období obavy: Největší problém vidím v poklesu ekonomiky a následně ve snížených příjmech obcí a měst. Očekávám výrazný vzrůst nezaměstnanosti a pokles koupěschopnosti obyvatel.

Starosta Miroslavi M. Plechatý taky nehýří optimismem: Na počátku pandemie to byl velký nedostatek ochranných pomůcek, nyní je to obava o existenci drobných podnikatelských subjektů. Důsledkem opatření bude narůstající nezaměstnanost a sníží se i životní úroveň našich občanů

Starostka Kuchařovic M. Mašejová konstatuje: Netrápí nás nic, musíme tuto situaci brát takovou, jaká je. Problém stále vidím v tom, že nejsou starostové informováni o lidech, kteří jsou v karanténě.

Největší problém vznikl až s nařízením povinného nošení roušek, které byly absolutně nedostupným zbožím. Do budoucna se obávám útlumu plánovaných investic v obci a poklesu příjmů do rozpočtu obce, říká starostka městysu Štítary P. Rozsypalová.

Normální život, na který jsme byli zvyklí, se změnil. Občané jsou vystrašeni, nemohou se navštěvovat s těmi nejbližšími, ruší se oblíbené akce jako tradiční Velikonoce, pálení čarodějnic, Den matek, uvádí starosta městysu Vranov n. D.

Starosta Vedrovic R. Janderka říká: V začátku pandemie byl problém s pořízením ochranných pomůcek, roušek, respirátorů a dezinfekce. Poradili jsme si po svém, využili osobních kontaktů na prodejce a zapojili se lidi.

Činy vlády hodnotím rozporuplně. Byla to situace, která zde nikdy nebyla a díky velmi nízkému počtu nakažených si myslím, že zvolené postupy byly v danou chvíli správné, hodnotí vládní opatření starosta Prosiměřic J. Lukeš.

V připojené anketě hlasují čtenáři a odpovídají na otázku: Jste spokojeni s vedením vaší obce v době koronavitu: Zatím 43% odpovídá ANO, a 57% NE. Trošku mě to negativní hodnocení radnic v době koronaviru překvapilo.

Vše najdete na https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/anketa-starostove-znojemsko-jizni-morava-koronavirus-covid.html?cast=3



1 komentář:

  1. Anketa pokračuje a nespokojenost s prací místních radnic v době koronavirové krize stále narůstá. Momentálně 39% spokojeno a 61% nespokojeno. Za zmatených, často protichůdných vládních opatření většina radnic nedělala raději skoro nic. "Pouze" zajišťovala běžný chod svých obcí. A to je možná daleko cennější, než se nervovat nejasnými doporučeními a pokyny. Ukazuje se, že i kolem roušek byla vyvolaná až neúměrná panika. Za jejich distribuci byla od samého počátku zodpovědná vláda. Že to Babišova vláda nezvládla a lidi se zachovali, jak nejlépe uměli jenom dokládá, že si umíme poradit a být zodpovědní, když to sami cítíme. Božická radnice vedená představiteli STAN, které je k vládní politice dosti kritické, situaci zvládla velmi dobře. Žili jsme tady v Božicích v klidu a ještě se udělalo kus viditelné práce. Tak to je. Proto mi výsledky ankety nějak nejdou na rozum. Co by občané od svých radnic chtěli. Když vidím, slyším a čtu, co se nedávno dělo na radnici v Miroslavi nebo teď v Hrušovanech, tak jsem docela na rozpacích....

    OdpovědětVymazat