sobota 30. května 2020

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM z nás vytáhli tisícovku. Příklad: Kalkulačka Jevišovic (akt.30.5.)

Vytáhli z nás tisícovku, vážení, píše dnes odpoledne starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Vážně jsem nevěřil, že to poslanci ANO a ČSSD udělají. Samozřejmě bez komunistů by to neprošlo. Vláda, která nic nespořila, si bere peníze ze všech radnic. Rozumný návrh Senátu spadl pod stůl, ani se neohřál.


Představte si, co by se teď dalo dělat v Krumlově s šesti miliony korun. Představte si, co by mohli dělat ve Znojmě se čtyřiatřiceti miliony. Teď, když potřebujeme každou korunu. Pojďme se zeptat všech starostů a zastupitelů ANO i ČSSD, jak moc se jim takový návrh "líbí", ptá se dále krumlovský starosta.

No, starosta Znojma Jan Grois (ČSSD) je velmi opatrný, podobně jako jeho stranický šéf Jan Hamáček. Jenom si nenahněvat svého silnější bratra ve zbrani z hnutí ANO, i když se mu to vůbec nelíbí.  Komunisti pak ani neví, o čem se hlasovalo.... Na radnicích už dneska nehrají žádnou vážnější roli... 

Jak se k problému staví božická radnice, nikdo neví. Na obecním facebooku nic není... Třeba se to dozvíme na připravovaném červnovém zasedání zastupitelstva.

Pro ilustraci přidávám "kalkulačku", jak ji zpracoval starosta Jevišovic Pavel Málek. Jevišovice mají přibližně 1 200 obyvatel, tj. cca o 250 obyvatel méně než Božice a vládním kompenzačním bonusem přijdou skoro o 5 mil. Kč. Nevím, jak moc se liší koeficient pro města a pro obce, ale přibližný obrázek o tom, o kolik přijdou vládními opatřeními (prohlasovali to poslanci za ANO, ČSSD a KSČM) si určitě uděláme. Jen abychom si to pamatovali....



                      (lan)

9 komentářů:

  1. nevíme o čem je řeč, já svoji tisícovku pořád mám ... neplašte lidi

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem měl 2x rozepsaný komentář, ve kterém jsem Vám, pane redaktore, chtěl stručně vysvětlit proč je efektivnější pro všechny zúčastněné strany neměnit systém vyplácení kompenzačních bonusů a řešit KB a kompenzaci pro obce odděleně. Avšak podle Vašich příspěvků jsem usoudil, že je to zbytečné. Lidově řečeno bych tipoval, že jste sedl na lep politikům při nahánění jejich preferencí. A tak zatímco se dělal humbuk kolem obcí a kompenzačních bonusů, prošlo legislativním procesem v tichosti daleko "větší zlo", které bude mít dopad na všechny zaměstnavatele. Náhoda? Možná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já bych váš komentář zrovna přivítal. Asi to není tak jednoduchá a jednostranná záležitost. Já se jiným názorům určitě nebráním, já jenom jako občan vnímám roztrpčení většiny starostů. Tam se asi něco nepovedlo a starostové by pro nic za nic neprotestovali. Situace vůbec není jednoduchá a doba pokoronavirová na nás teprve vycení své zoubky!

      Vymazat
    2. Tak třeba tento článek srozumitelně shrnuje, proč by se kompenzační bonus pro OSVČ, jako jediné opravdu fungující řešení vlády pro zmírnění ekonomických dopadů pandemie COVID, stal přijetím senátního návrhu nefungujícím: https://www.podnikatel.cz/clanky/kompenzacni-bonus-pro-osvc-a-majitele-firem-nemente-rozpocty-obci-reste-zvlast/. K tomu si přičtěte trestně právní rovinu, kdy v případě krácení daně mluví trestní zákoník o trestném činu od 50 tis. Kč, zatímco u dotace tento limit není. Takže v případě změny formy KB z vratky daně na dotaci, by OSVČ (pokud by úředník usoudil, že neměl nárok) hrozilo kromě vrácení dotace ještě odnětí svobody. Takový návrh senátu mi tedy na rozdíl od starosty Moravského Krumlova rozumný nepřijde. Roztrpčení starostů je samozřejmě pochopitelné, na druhou stranu návrh na kompenzaci pro obce podal už senát i poslanecká sněmovna. Asi by tedy bylo lepší zaměřit svoje síly na podporu těchto návrhů, než poštvávat občany kvůli něčemu, co už stejně změnit nejde. Ale politicky vhodnější je vždy občany pobouřit a ukázat na ty "zlé"... viz příspěvek, který jste tu předložil a kde nám je pan starosta pěkně vyjmenoval. A úplně nevím co se nepovedlo i na straně těch starostů, že se začali bouřit až po tom co se tématu po 3 měsících začal věnovat Seznam.cz... že by se ze Seznamu dověděli jak funguje rozpočtové určení daní?

      Vymazat
  3. K tomu příkladu Jevišovic, pane redaktore, opět špatně. Za 1) dopad kompenzačního bonusu pro tuto obec, podle přiložené tabulky, není skoro 5 mil... Jak je dole napsáno - tato částka je předpokládaný dopad koronavirové pandemie VČETNĚ kompenzačního bonusu. Kompenzační bonus se obcím "bere" z DPFO - jak uvádí sloupec úplně napravo... takže necelý milion a to je velmi podstatný rozdíl. Propad z příjmů na DPH a DPPO nesouvisí s kompenzačním bonusem.
    Za 2) Tím Vaším dodatkem, jak po vzoru starosty MK, ukazujete na ty "zlé" to vypadá, jako by Jevišovice o ten skoro milion na kompenzačním bonusu přišly přehlasováním senátní vratky tuto středu. Jenomže to je holý nesmysl. Takže ještě jednou. KB se vyplácel od začátku dubna, postupně na základě dvou návrhů schválených poslaneckou sněmovnou i senátem. Ve středu se hlasovalo o třetím návrhu KB, který rozšířil okruh subjektů majících nárok o majitele malých s.r.o. a pěstouny. I tento návrh prvně prošel PS a až v senátu si při třetím schvalování uvědomili, co vlastně už dvakrát schválili a podali velmi nedomyšlený pozměňovací návrh. Protože se to povedlo zmedializovat, odstartoval se i politický kolotoč, který pomohl vzniknout například pohádce "o dvou hromádkách". I kdyby však prošel návrh senátu a od platnosti třetího návrhu by se KB vyplácel jako dotace, tak by to těm Jevišovicím (pokračujme v příkladu) nezachránilo celý milion. Protože KB vyplácené skoro dva měsíce podle původních dvou návrhů už byly vyplaceny jako vratka na dani a přes rozpočtové určení daní dopadnou na obce. Přes obecní rozpočty by nešly až bonusy, které by se vyplácely jako dotace od platnosti třetího návrhu. A já si troufám tvrdit, že by to byl jen zlomek celkových částek o které obce díky KB přijdou... Dá se totiž předpokládat, že kdo měl na KB nárok podle prvních dvou návrhů, si o něj dávno požádal a jako dotace by tedy byly vyplaceny bonusy nově přidaným subjektům ve třetím návrhu a malému procentu OSVČ, které měly nárok už předtím, ale zatím si o něj nepožádaly. Takže ty "zlé" strany ve středu neokradly Jevišovice o pět milionů, dokonce ani o milion. Naopak přehlasováním senátního návrhu zajistily, že se lidé, kteří se vyhlášením stavu nouze ocitli bez příjmů, dostanou po dvou měsících v dohledné době k penězům. Proč by na tyto peníze v případě přijetí senátního návrhu čekali zřejmě i několik měsíců jsem se už pokusil vysvětlit výše.

    OdpovědětVymazat
  4. S vaším vysvětlením nemám problém. Jenom bych byl u schválených vládních opatření velmi, velmi opatrný a jenom zdrženlivě optimistický. O něčem nedobrém a nedomyšleném ve vládních krocích svědčí dnešní názor šéfkomentátora Babišových Lidových novin Petra Kamberského. Svůj komentář nazval jasně STŘELIT SE DO NOHY s podtitulem S VRACENÍM DANÍ KOALICE ŠLÁPLA VEDLE. Taky včerejší nervózní reakce Andreje Babiše svědčí o tom, že tuší, že si před volbami zadělal na problém, ne-li na průšvih! A o tom to celé je... (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybyste se chtěl hlouběji zabývat tím, proč šéfkomentátor Lidových novin nazývá další chystané vládní opatření - možnost zpětně uplatnitelné daňové ztráty, jako "střelit se do nohy", nechám tu opět odkaz na trochu odbornější článek: https://www.podnikatel.cz/clanky/loss-carryback-je-darek-korporatum-malym-fimam-moc-nepomuze-a-obce-poskodi/
      Je mi však záhadou, proč nejsou tak hlasitě slyšet bojovníci o obecní a krajské rozpočty jako v případě kompenzačního bonusu pro OSVČ. O to víc, že by s návrhem ještě "šlo něco udělat", protože ještě není schválený. Přitom i toto opatření vlády sebere územním samosprávám z rozpočtů, prostřednictvím rozpočtového určení daní, odhadem okolo 10 Miliard.

      Vymazat
  5. Sdělení T. Třetiny: Výzvu poslancům, kterou jsme vytvořili se starostou Pavlem Málkem podpořila drtivá většina starostů Znojemska.

    OdpovědětVymazat
  6. Sdělení P. Málka: Když jsme s Tomášem Třetinou zaslali výzvu poslancům, jeden ze starostů nám vzkázal, že on nebude hrozit pěstičkou ku Praze, protože je na vše připraven. Ovšem nyní náhle už vypočítává, kolik budou kompenzační balíčky, mimochodem schválené díky poslancům jeho strany, stát jeho město.
    Jsem rád, že i starostové malých měst a obcí dokáží počítat rychleji než marketingové týmy PR agentur.

    OdpovědětVymazat