úterý 19. května 2020

Známý znojemský zastupitel odmítl roušku!

Znojemský zastupitel Jiří Kacetl na
zasedání v louckém klášteře BEZ
 ROUŠKY!
Včerejší Znojemský deník ve svém podvečerním vydání popisuje situaci, která zahýbala včerejším zasedáním zastupitelstva města Znojma - viz https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/znojemsky-zastupitel-kacetl-si-odmitl-vzit-rousku-prisla-pro-nej-policie-20200518.html


Demonstrace názoru znojemského opozičního zastupitele Jiřího Kacetla (PRO ZNOJMO), který si v pondělí na jednání zastupitelstva odmítl nasadit roušku, přerušila na patnáct minut schůzi volených zástupců Znojma. To se výjimečně kvůli situaci s koronavirem uskutečnilo ve Velkém štukovém sále Louckého kláštera. 

K tématu se diskutuje a diskuzní příspěvek jsem tam též poslal. Jak jsem se díval před chvílí, patří tento můj názor k nejvíce lajkovaným. Tak tedy, co jsem napsal k uvedené události já:

Roušky dolů!

ODPOVĚDĚT
 18.05.2020 20:47:54
I já souhlasím se zastupitelem J. Kacetlem. Problém není jenom v tom ustrašeném výkladu o nošení roušek, problém vidím i v tom, že se mezi zastupiteli (nebo snad návštěvníky?) našel někdo, kdo promptně zavolal policii a ta konala!!! Nechme nošení roušek i všechna další omezení na úvaze každého z nás. Kdo je vystrašený a vystresovaný, ať pro klid své duše nosí, co chce a skrývá se, kde chce. My ostatní už toho máme dost!!! A mezi námi děvčaty, Andrej Babiš taky! :-) Jen to nemůže ventilovat na plná ústa!!!!


A nakonec vyjádření samotného zastupitele Jiřího Kacetla:
BEZ ROUŠEK!
Přátelé, asi se to za chvíli dozvíte z tisku či jiných médií: Na dnešním zasedání Zastupitelstva města Znojma ve štukovém sále barokního konventu louckého kláštera jsem demonstrativně zasedl ke svému stolku bez roušky s cílem upozornit na nesmyslnost a protiprávnost jejího dalšího povinného nošení. Výtah z celé právní argumentace najdete níže a moc za to děkuji advokátovi Adamu Černému. Pochopitelně ponesu nyní s plným vědomím všechny právní následky - ze zasedacího sálu jsem byl vyveden Policií ČR, podal jsem vysvětlení, bude se mnou zahájeno správní řízení pro podezření ze spáchání přestupku.
Žijeme však doufejme stále v právním státě a já pevně věřím, že právní chaos a nečitelnost, které v posledních více než dvou dvou měsících předvádí současná Vláda ČR, skončí u soudu, protože jedině soud (jak už ostatně učinil v dubnu) může nyní vynést verdikt v této tolik citlivé kauze.
Rouška je v dnešní naprosto příznivé epidemiologické situaci nedůvodným omezením našich základních občanských práv a svobod. Stala se svým způsobem symbolem poddanství, mlčení a podřízenosti občanů vůči státní moci. Jako historik moc dobře vím, že přechod od demokratických států ve státy polototalitní či totalitní se v historii Evropy nikdy neděl náhle, vždy to bylo krůček po krůčku. Nedovolme proto, aby pod záminkou epidemie (která vlastně nikdy rozměrů epidemie v ČR nedosáhla) nám byly postupně vzaty naše nezcizitelná práva a svobody! Díky předem za vaši podporu. Na druhou stranu chci dodat, že plně respektuji i názory opačné. Ale pořád platí, moje svoboda končí tam, kde začíná omezovat tu svobodu tvoji.

                     (lan)

2 komentáře:

  1. Podle dalšího opozičního zastupitele, ale nešlo o jediný prohřešek, co se roušek týče. Po tom, co byl Kacetl vyveden, se omluvila jedna ze zastupitelek a ze zdravotních důvodů opustila jednání. „Aby toho nebylo málo, dvě další zastupitelky si sundaly roušky. Za dvě a půl hodiny jsme projednali vše. No a takhle si tu žijeme,“ shrnul taktéž na sociální síti lidovec Marek Venuta.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/znojmo-zastupitel-kacetl-starosta-grois-koronavirus-policie-rouska-prestupek.A200519_091629_brno-zpravy_vh

    OdpovědětVymazat
  2. „Rouška v květnu? Opruz, hazard se zdravím.“ Politik Jiří Kacetl (PRO ZNOJMO), bez roušky vyvedený z jednání: Brbláte u piva, nenechte si líbit nesmyslné nařízení. Tak to dnes píší Parlamentní listy. „Prostě zbytečný trapas pro všechny místo práce pro občany,“ rozčiloval se na sociální síti znojemský starosta Jan Grois. "Pan Jan Grois je zástupce ČSSD, donedávna spolupracoval s komunisty a je to člověk přesně znojemského novoosidleneckého střihu, který říká: nemluvte nám do práce, my teď tady máme Národní frontu, spolupracujeme všichni.

    OdpovědětVymazat