neděle 10. května 2020

Téma božického bazénu se vrací.... Jako bumerang!

Megalomanská plánovaná stavba vedle
plovárny u Louckého kláštera. 25 metrový
bazén s 8 drahami a pod střechou relaxační
zóna. Jihomoravský kraj vedený hnutím
ANO teď řekl STOP a všechny žádosti o
dotace pozastavil! Aspoň někdo má rozum!  
Jako bumerang se do božické politiky může vrátit téma bazénu. Může za to snaha znojemského starosty Jana Groise (ČSSD) zahájit na podzim letošního roku stavbu nového znojemského plaveckého bazénu v Louce.


Aby tuto svoji vizi podpořil, přemluvil (nebo donutil?) prakticky všechny starosty znojemského okresu, aby tyto jeho plány podpořili, a to nejen morálně, ale nepochybně i finančně. "Za odměnu" budou moci děti z jednotlivých obcí jezdit na plavecké kurzy jezdit do Znojma. Samozřejmě za stanovené poplatky.
Odhlédněme od toho, že kvůli koronavirové hysterii, která v Česku probíhá jako nikde jinde na světě, není vůbec jisté a jasné, že se v nejbližších letech budou nějaké plavecké kurzy v uzavřených "lázeňských" prostorách pořádat, ale berme to i jako výzvu  - a v našem božickém případě i ohrožení - našeho domácího bazénu v suterénu kulturního domu.
Odhlédněme taky od toho, že samotný "něčí" nápad vybudovat v našem kulturáku bazén byla do nebevolající pitomost, která už by se v Božicích víckrát neměla opakovat. Určitě si vybavujeme hlavní aktéry a tahouny této výstavby, určitě si vzpomeneme na předražené "vícenáklady" a dokonce si vybavuji návštěvu tehdejší poslance Davida Šeicha z Rajhradu, který nás, kteří jsme byli proti (včetně současného starosty Karla Haly), měl ukonejšit a dodat této akci patřičnou váhu.

Znojemský plavecký bazén má nahradit staré znojemské lázně. Doba je však zlá a nemilosrdná a na takovéto akce by se veřejné peníze prostě a jednoduše vyhazovat neměly. Očekávám proto, že se na nejbližším zasedání zastupitelstva obce Božice rozhoří konečně vzrušená debata plná otázek a argumentů právě na téma "podpory výstavby znojemského plaveckého bazénu".
Rozhodovat se však bude v první řadě ve Znojmě. Věřím, že i tam se  nakonec zchladí horké hlavy a od nákladné akce samotné město Znojmo odstoupí. To ať se raději pan starosta Grois, který by se rád na podzim stal senátorem, dál zasazuje svým tlakem a vlivem o dokončení obchvatu města Znojma. 
Kdo jezdíte po jeho polovičaté verzi, víte velmi dobře, že je to neskutečná ostuda města Znojma a veškeré jeho politické reprezentace po roce 1990. O komunistické éře ani nemluvím, to bylo šedivé město Znojmo rájem vojáků, péesáků a popelavých ulic..... Ty by nějaký obchvat ani nenapadl. Snad jenom v letech pofidérní naděje tzv. Pražského jara a obrodného procesu v letech 1968 - 1969 (1970?), kdy se i toto téma začalo diskutovat a dokonce se začal připravovat neskutečný projekt, který měl v plánu minout všechny vesnice na trase. Já si jenom pamatuji, jak to mělo vypadat v blízkosti mého tehdejšího bydliště kolem obcí Blanné, Grešlové Mýto, Pavlice, Vranovská Ves, Olbramkostel..... Tak jako však byly potlačeny myšlenky Pražského jara, tak v hlubinách zapomnění skončil i projekt tohoto obchvatu "císařské cesty".

Na plovárně u Louckého kláštera ve Znojmě přibude krytý pětadvacetimetrový bazén s osmi drahami. Pod střechou pak bude i relaxační zóna.


                 (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat