úterý 12. května 2020

Zemřel bývalý božický učitel Petr Žák

Mgr. Petr Žák
Nevím přesně, kolik let v Božicích učil, nevím přesně, kdo z vás si na něho jako na božického učitele pamatuje, ale vím, že si jej hodně z vás vybaví jako výborného divadelníka a řečníka a taky jako krále Jana Lucemburského na Znojemském historickém vinobraní.



Potkal jsem se s ním už před rokem 1989, kdy mě jako mladého učitele dějepisu vtáhl do tzv. kabinetu dějepisu, což byla taková pracovní skupina učitelů jednotlivých předmětů při Okresním pedagogickém středisku. Organizovali jsme okresní kolo soutěže Mladých historiků a připravovali metodické materiály, které sloužily učitelům dějepisu k rozšíření povědomí o regionálních dějinách okresu Znojmo.
Petr se stal v listopadu 1989 jedním z hlavních mluvčích učitelského občanského fóra i OF ve Znojmě a na řadu let ředitelem ZŠ Vídeňská i komunálním politikem ve Znojmě. Potkávali jsme se pracovně poměrně často a občas došlo i na Božice....
Naposledy jsem s ním spolupracoval někdy před dvanácti třinácti lety, kdy se plně věnoval osudů Židů v období holocaustu. Už tenkrát měl trošku problémy s chůzí. Občas jsme se ještě pozdravili v badatelně Okresního archivu ve Znojmě, no a teď jsem si přečetl, že jeho životní pouť ve věku 75 let skončila.
Tak Petře, ať je ti všechna ta obětavost, nasazení a láska k městu Znojmu i jeho okolí přičtena k dobru. Patříš ke kolegům, na něž budu vždycky rád a s úctou vzpomínat.

Poslední rozloučení s Mgr. Petrem Žákem se koná v pátek 15.5.2020 ve 12 hodin ve smuteční obřadní síni znojemského hřbitova.

                                                                                          (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat