pondělí 18. května 2020

Školní inspekce řešila šikanu v Hevlíně

Případu, který se odehrál v Hevlíně, se ve své reportáži věnuje dnešní číslo týdeníku Znojemský týden na titulní a druhé straně. O co v něm jde?


Vymáhání svačin, nadávky, nevybíravé poznámky, tak se na Základní škole v Hevlíně chovali v letošním školním roce k sedmákům deváťáci. Třídní sedmáků proto uspořádala anketu, ve které se jí především kluci svěřili, že se k nim agresivně chovají jejich o dva roky starší spolužáci. Deváťákům za to hrozila dvojka z chování. Brzy poté se ale tři dívky ze sedmičky domluvily, zašly za ředitelkou školy a řekly jí, že sedmáci si to všechno vymysleli. Ředitelka školy aniž by si informaci prověřila, udělila pěti sedmákům důtku za lhaní a podvádění. „Byli jsme s manželkou v šoku, když syn přinesl domů žákovskou knížku s oznámením v obálce o udělení důtky a řekl nám, že vůbec neví, za co ji dostal. Stejně dopadli i jeho čtyři spolužáci. Syn nám řekl, že den před tím měli třídnickou hodinu, na které jim bylo učitelkami 7. a 9. třídy řečeno, že lhali, ať se přiznají“. Hned druhý den jsme zašli do školy a vyjádřili nesouhlas s udělením nesmyslné důtky našemu synovi“, vyprávěl otec třináctiletého sedmáka …..
"Ředitelka nám řekla, že celou věc prošetří Pedagogicko-psychologická poradna, což mělo být asi za měsíc....To nás neuspokojilo, a proto jsme se obrátili na Českou školní inspekci," informoval otec sedmáka. Pracovníci České školní inspekce zašli do Základní školy v Hevlíně....Dospěli k závěru, že škola pochybila a dali za pravdu rodičům. ....
Česká školní inspekce vyzvala zřizovatele školy - obec Hevlín -, aby stížnost rodičů vyřídil a provedl nápravná opatření ve škole. Dopisem se na rodiny potrestaných žáků obrátil starosta Hevlína Antonín Pichanič. Ředitelka školy se za pochybení omluvila. Současně uvedla, že kvůli nouzovému stavu není možné požádat odborníky, aby věc pomohli řešit. Ani slovo o tom, že důtka je neoprávněná a že ji zruší. Proto se rodiče rozhodli, že své dva syny odhlásí ze školy v Hevlíně a přihlásili je do školy v Hrušovanech n . Jev.
Opoziční hevlínský zastupitel Lubomír Machala navrhoval na dubnovém zastupitelstvu, aby se stížností rodičů zabývalo následné  zasedání zastupitelstva. Vzhledem k tomu, že pro nebyla nadpoloviční většina z přítomných, jeho návrh nebyl přijat.

Případ tak asi vyšumí do ztracena.

                                                                                   (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat