středa 3. června 2020

Dropí pole na prahu letošního léta

Poznáte,co nám to tak nádherně
kvete na Dropím poli?
Nádherné snímky (jako vždy :-) )publikuje na svém FB Marek Klíč. Takhle v těchto dnech vypadá Dropí pole.



Škoda, že "dropi nikde", jak píše v  diskuzi jeden ze čtenářů Radek. Další se rozplývají nad tou pestrobarevnou krásou. Já mám jenom dotaz, jestli by nám Marek mohl doplnit názvy těch lučních květin a dalších rostlin. Všichni poznáme pouze vlčí máky ... Bývalý božický ředitel J. Starý by z nás moc radosti neměl... :-). A můj spolupracovník z Čejkovic pan Stanislav by asi dnešní Dropí pole nepoznal, jak nám rozkvetlo do krásy..

              (lan)




3 komentáře:

  1. No ta.... kdo ma prirodopis za sebou pozná přeci vičenec a svazenku....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věděl, že je na nás spolehnutí. Svazenku, to ano, ale vičenec? To snad slyším poprvé v životě... Nj, jsme nějak odtrženi od života v přírodě...Dříve každý kluk a děvče z vesnice znali, kdejakou odrůdu ovoce, zeleniny, i těch lučních a polních trav, květin a toho všeho... Tak ještě jednou díky za osvětu.

      Vymazat
  2. Tak tedy na Dropím poli na Kilometráku je z větší části Vojtěška setá (Medicago sativa). Pole mimo vojtěšku je rozděleno čtyřmi nektarodárnými biopásy (letos doplněno o další dva).
    Obsahují zejména Svazenku vratičolistou (kvete fialově), pohanku obecnou (kvete bíle), vičenec ligrus, vikev jarní, hořčici bílou a kmín kořenný (ten bych taky rád našel :-)). Mezi nektarodárnými jsou i tři krmné biopásy , kde je mimo svazenky také proso seté, jarní obilovina (pšenice jarní), krmná kapusta, peluška jarní /měla by kvést fialově (asi je sucho) a lesknice kanárská /asi je podobná prosu, protože jsem ji také ještě neviděl).
    Mezi biopásy jsou zaseté zejména jarní směsky hrachu s ovsem nebo ječmenem jarním, dále svazenka, hrách , lupina bílá, jetel alexandrijský. To červeně kvetoucí, je vlčí mák (plevel), ale jelikož nám ani trochu nevadí, a dropovi zřejmě také ne (spíše by ho mohl upozornit) , tak jej samozřejmě ničím nelikvidujeme a nestříkáme. :-)

    OdpovědětVymazat