pondělí 1. června 2020

Fotbal: Čeho jsme schopní (a hlavně ochotní) pro fotbal na Hrušovansku

Vyběhnou jednou hráči tohoto fiktivního
týmu na zelený pažit?
Neradostná situace fotbalu na Hrušovansku volá po (radikální???) změně a nějakém viditelném opatření. Pád fotbalu v Hevlíně (po kolikáté už v moderní historii), pád  a znovuvzkříšení fotbalu v "hlavním" městě mikroregionu Hrušovansko Hrušovanech n. Jev. a podobně v sousedním Šanově, to jsou ty nejkřiklavější příklady aktuální situace.


Ani kolísavé dlouhodobé výsledky fotbalu u nás v Božicích, u sousedů v Břežanech (taky dosti výrazný pád až skoro na dno), v Lopatově, taktéž v Dyjákovicích i Hraběticích, nebudí nějaké velké nadšení. Čejkovice a Velký Karlov pak mají trvalé místo v nejnižší soutěžní skupině "pralesní ligy". Šance posunout se někam výš je u nich prakticky nulová.
Existující "Benfiky" některých týmů skomírají na úbytě a spíš se s nimi budeme muset rozloučit. Pokud tedy nedojde k nějaké změně. Současná vyjednávání ukázala, že lokální (místní) patriotismus a furiantství vítězí nad realitou a zdravým rozumem. Můžeme se možná občas plácat po ramenou, že v každé vísce mají své FC, FK nebo TJ, ale to je tak všechno. Navíc je to pohled nemoderní, pohled patřící někam do 20. století. My však už jsme 20 let v 21. století a situace ve sportu, nejen ve fotbale, volá po změně.
Fotbalové orgány jsou svázané předpisy a fotbalovými řády a jen horko těžko se pouštějí do něčeho nového, nevyzkoušeného. Připravovaný Okresní pohár ve fotbale je první radostnou vlaštovkou, tak snad se rozběhne a vydaří.
A tak nezbývá nic jiného, než aby se rozhoupaly k činu jednotlivé kluby. Začalo to už na úrovni přípravek, žáků a dorostu, první případy jsou i v soutěžích mužů. Nejde o nic jiného, než o spojování klubů a vytváření fotbalově silnějších týmů, které by Znojemsko mohly reprezentovat podobně jako Tasanda, Šatov nebo Blížkovice. Moravský Krumlov, Miroslav a Jevišovice neuvádím, byť i tam se snad po letech stagnace rozhodli s fotbalem něco dělat. A mimo tento pohled nechávám znojemské a příznojemské týmy. tam je to přeci jenom jiná liga.
Zrovna ale Jevišovice nebo i Litobratřice (Lopatov) jsou příkladem týmů, které vykročily správnou cestou. Jevišovice se spojily s Mikulovicemi (hrají jako Jevišovice B na hřišti v Mikulovicích), Litobratřice s Jiřicemi (hrají jako Lopatov B občas v Jiřicích). Taky Práče spojily svoje síly s Lechovicemi a v navázané spolupráci chtějí pokračovat i nadále. Totéž jsme chtěli v těchto dnech dojednat i my. Ani v Čejkovicích, ani ve Velkém Karlově však naše snaha na úrodnou půdu nepadla... Zvítězili "naši furianti" a tak to s naší Benfikou pro následující sezonu vypadá všelijak....
Nechce se mi tady vypisovat, proč by spojování týmů bylo dobré. Snad jenom jedno vypíchnu: Hráč z týmu Kotěhůlky A je použitelný i v týmu Kotěhůlky B a naopak. Hráč z Rukapáně hraje jenom za Rukapáň, hráč z Popletova jenom za Popletov.... Dosaďte si tam za tyto kluby, koho chcete.

K těm odvážnějším návrhům blízké budoucnosti patří vize jednoho silného týmu v mikroregionu (s účastí v krajských soutěžích), dalšího v nejvyšší okresní soutěži, tj. v okresním přeboru a ještě jednoho v nižší okresní soutěži. Něco jako má momentálně Miroslav.
U nás máme dvě možnosti. Buď se spojit v rámci Dobrovolného svazku obcí Niva (Božice, Břežany, Borotice, Čejkovice, Mackovice, Litobratřice a Velký Karlov) a vytvořit třeba nový tým FC NIVA s asi třemi týmy. No a ještě odvážnější by bylo vytvoření supertýmu FC HRUŠOVANSKO, kde by se rychle zapracovalo na tom, aby se A mužstvo dostalo do kraje, B tým hrál okres, C mužstvo III. třídu a možná by ještě zbylo na tým D do čtyřky! Hřiště v Božicích, Hrušovanech, Břežanech, Šanově nebo Dyjákovicích jsou na velmi dobré úrovni a může se zde hrát velmi kvalitní fotbal..
Že je to všechno nějaká moje sci-fi? Možná, ale své stoupence tato myšlenka má a jednoznačně by vedla ke zkvalitnění fotbalu v našem jihovýchodním rohu Znojemska, možná i části Mikulovska (Novosedly, Jevišovka, Drnholec).
Po koronavirové pauze už nebude nikdy nic tak, jak bylo předtím. Jsme schopní do nového fotbalového vlaku naskočit nebo se "umlátíme" v nicotě a malicherných předsudcích?
                                                      (lan).

2 komentáře:

  1. Já tento záporný postoj menších klubů ke spojování chápu. Doba je opravdu zlá a myslím, že časem nějaké týmy prostě zaniknou, nebo přeruší činnost. Znojemsko je počtem klubů v okresních soutěžích spíše raritou. Při ne moc úspěšné práci s mládeží se není čemu divit. Bohužel se velký počet klubů udržuje pouze na úkor menší kvality IV. tříd, kde dnes hraje opravdu každý „kdo má nohy“.

    Teď zpět k tématu - spojení týmů z okolních vesnic přináší řadu úskalí. Aby na něm vydělaly oba týmy, to se stává málokdy. Většinou chce každá vesnice reprezentovat sebe, tu druhou bere historicky jako konkurenci. Jedinou možnost ke spojení vidím v nalezení opravdu silné a všemi respektované osobnosti, která by region spojovala, dokázala se zasadit o bezchybné fungování a plnění nastavených pravidel. To by byla spousta práce a pořádný zápřah. Dořešit by se muselo financování, rozdělení hráčů, tréninky, atd. Dokázal by si někdo představit, že např. z Božic zmizí 4-5 nejlepších hráčů do Hrušovan a přijde 4-5 hráčů z Čejkovic, Břežan, atd…? A za dva měsíce další změny? Chtěli by patrioti typu Honzy Kudličky, Davida Švejdíka, atd. hrát za áčko v Hrušovanech? Kde by ti hráči byli doma? Jaký by měli vztah? Myslíte, že „Božičák“ nechá srdce na zápase Břežany – Štítary a za týden pojede hrát do Čejkovic za „D“, protože se mu to minulé utkání nepovedlo? Nebo že už si nezahraje s kamarádem, za kterým např. do Božic přestoupil? Spousta otázek a odpovědi v mlze. Každý si hraje na svém písku a dělá kulturu na vsi. Hráčům dnes chybí vůle se zlepšovat, obětovat svůj čas a úsilí pro fotbal – hodně se spokojí jen s tím, že si jdou zahrát. Podle toho taky fotbal na Znojemsku vypadá. S pozdravem Ing. Libor Nevrkla

    OdpovědětVymazat
  2. Slučování jsou má slova! Libor má taky pravdu, ale já zažil několik spojení i rozchazeni se oddílů, během mého působení v Rakousku. Myslím si, že hlavně by mělo být myšleno na to, že kluci, kteří chtějí hrát, tak by jim to mělo být umožněno! Hrdost atd by měla jít stranou a uvažovat logicky. Vždycky by měla silnější organizace podporovat ty menší a logicky by z ní mohla také těžit. Samozřejmě ty menší oddíly by měli toto respektovat.
    Jak Libor píše, je to hlavně o organizaci!
    Jura

    OdpovědětVymazat