středa 10. června 2020

Využijeme státní dotaci k úpravě I. MŠ?

Prostoru pro přístavbu je na zahradě I.MŠ
dost....
Pod výrazným tlakem starostů (na Znojemsku se ke starostům za STAN, TOP 09, KDU-ČSL a dalším přidal i znojemský starosta z vládní ČSSD Jan Grois - viz Znojemský týden 8.6.)) vymýšlí Babišova vláda všechny možné kličky, jak se z prekérní situace ještě před podzimními krajskými volbami dostat. A tak tento týden  prohlásil premiér Babiš, že vláda mj. schválila, aby malé obce do 3 000 obyvatel obdržely dotace ve výši 3,1 miliardy na opravy škol a školek.




V Božicích byla v tomto volebním období „odstavena k ledu“ plánovaná rekonstrukce I. Mateřské školy s podivným zdůvodněním, že to nakonec není potřeba!!! Samozřejmě, že to potřeba bylo vloni i předloni a je to potřeba i letos. Po koronaviru dvojnásobně!!!

Obce by měly být daleko lépe připraveny na nevyhnutelná opatření v brzké budoucnosti. Pokud myslí vláda vážně současná opatření pro školy, že ve třídě mají být skupinky o max. 15 dětech, pak by to chtělo připravit změnu zákona, kde je doposud platná kapacita tříd ve výši 30 žáků.
Školy i školky musí mít prostorové rezervy pro mimořádné situace, což je věc nejen ředitelů škole, ale především zřizovatelů, tj. starostů. A vůbec mají to dneska ředitelé škol neskutečně těžké, když mají kapacitně i personálně připravit nový školní rok a všechny do budoucna následující. 
Problém naťukl před 14 dny Babišův šéfkomentátor Petr Kamberský, ale zatím k tomu zůstává zlověstné ticho před bouří.... A víte, co napsal? Jenom toto prosté a přesto jasné sdělení: Infantilní společnost: Kadeře ano, školy ne.



A to je v současném Česku jedna z vážných kapek v moři problémů. Těch viditelných i těch skrytých! 
                       (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat