sobota 18. července 2020

Naučíme se s koronou žít

Božické nedělní ráno před otevřením ...
Známý autor sci-fi a novinář (Neviditelný pes) Ondřej Neff píše: "Jedno je zřejmé, korona z našeho světa hned tak nezmizí. Už na začátku toho všeho si lidé všímali, že španělská chřipka před sto lety trápila svět dva roky, teď jsme ve čtvrtině té doby.


Má to svoji výhodu. Je naděje, že se vytvoří rutiny, které budou trvalejší povahy. Rutiny hygienické, rutiny organizace práce, rutiny životního stylu. Vyjádřenou jednou větou - naučíme se s koronou žít. Ostatně, nic jiného nám ani nezbude."

A  teď pár příkladů od nás i z okolí. Když stát selhal s distribucí roušek, pomohli si obětaví a šikovní lidé(hlavně ženy) sami. Několik takových počinů hodných jmenovité pochvaly bylo i v Božicích. Škoda, že si na jejich jména nevzpomněla božická radnice a nepochválila je v Božickém zpravodaji. Já bych tady (v souladu s GDPR) uvedl iniciály alespoň dvou, s nimiž jsem svou troškou spolupracoval a tudíž o nich vím. Jsou to paní L.G. a paní D.S.

Zatímco v Božicích byly prakticky utlumeny nebo přímo zrušeny všechny společenské akce do 25. července 2020, tak v našem okolí byl koroně uzpůsobený obvyklý život a celá řada se konala. Nemůžu vyjmenovat všechny, tak jenom místa: Čejkovice, Jaroslavice, Valtrovice, Hodonice, Tasovice, Hrušovany n. Jev., Dyjákovice... Drnholec, Jevišovka, Vítonice, Višňové, Miroslav, Dobelice ....

Budovatelské aktivity? Tak ty jsou v Božicích na jedničku!

Problémy? Ano....Pod kostelem však od 1. července již téměř vyklizeno.... Jinde? - ???

"U kulatého stolu"? Každý pátek nabito a veselo!

Nálada obyvatelstva? Podle stupnice hodnocení strážmistra Flanderky ze Švejka (ve filmovém zpracování v podání Jaroslava Marvana): Nálada mezi obyvatelstvem jest 1A.“ To znamená obyvatelstvo je velmi loajální.
A pokud mi budete chtít sdělit, jaká je vaše nálada, nepište mi to prosím na tabuli u hřiště, ale sem do diskuzního okénka. :-)
                                  (lan)

Citát ze Švejka pochází z této části 

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války/Švejkova budějovická anabaze

Každý den přinášel nové instrukce, návody, dotazníky a nařízení. Zaplaven tou spoustou vynálezů rakouského ministerstva vnitra, strážmistr Flanderka měl ohromnou spoustu restů a dotazníky zodpovídal stereotypně, že je u něho všechno v pořádku a loajalita že je mezi místním obyvatelstvem stupnice Ia.
Rakouské ministerstvo vnitra vynalezlo pro loajalitu a neochvějnost k mocnářství tyto stupnice: Ia, Ib, Ic-IIa,IIb, IIc-IIIa, IIIb, IIIc-IVa, IVb, IVc. Tahle poslední římská čtverka znamenala ve spojení s a velezrádce a provaz, s b internovat, s c pozorovat a zavřít.
Ve stolku četnického strážmistra nalézaly se všemožné tiskopisy a rejstříky. Vláda chtěla vědět o každém občanu, co si o ní myslí.

8 komentářů:

  1. Tak pod kostelem jestli je vyklízeno o tom by se dalo diskutovat.. Jsou to promiňte za výraz prasata.. I po 3 skupinkách nadále. Ale i co se týče paní (slečny) co tam s něma vysedavá. Katastrofa.. A pod lípou další věc.. Běž komentáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak v božicích se raději všechno utlumí��pod kostelem a pod lipovou zákaz nezákaz chlastá se a kdoví co ještě pořád dál :) taky by měl občas namátkově zkontrolovat lesopark. Co tam se děje. Ikdyž je tam krásné vybudované hřiště pro děti.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná je problém v tom,že nikdo neví jak v praxi použít vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu na vyjmenovaných místech v Božicích. Proto se ptám i já,stačí zavolat obecní policii v Hrušovanech nad Jevišovkou???????? Nicméně obec krásně vytvořila koutek pro nepracující občany...každý má svoji lavičku a vesele si popíjí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obecní policie v Hrušovanech není,musíte volat státní Mirek

      Vymazat
    2. Prosím vás vždyť policie kolikrát kolem nich projede a nic a to samé pod kostelem.. Asi umí ten chlast dobře schovat v ten daný moment

      Vymazat
  4. Minulý týden tu sem tam policie vidět byla,jestli to bylo kvůli ochlastům a vyhlášce nevím,ale odneslo to pár řidičů menšími pokutami za drobné prohřešky.

    OdpovědětVymazat
  5. Vy si myslíte,že Policie nemá nic jiného na práci ,než řešit ožralce a bezdomovce ,kteří chlastaji na vyhláškou zakázaných místech?
    Proč si neudělá pořádek obec?.Jezdím denně přes Božice do práce a když je tam ty ochlasta vidím je mi z nich zle!Omlouvám se za slova.S

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak policie tady každý den jezdí.. A myslím si že kdyby párkrát zastavili(je to tak na cca 3 min) a něco jim řekli, tak by to možná pomohlo. Ale dělat že je nevidí je o ničem. A myslím si že obec určitě párkrát řekli a těm ožralcům je to úplně někde. A ještě nadrzo řeknou že chlast mají schovaný.těm co je na to upozorní.. Asi tak:)

      Vymazat