středa 26. srpna 2020

Jsou ve vinohradech nutné plašiče?

Na FB Hrušovany se dnes objevil diskuzní příspěvek, který vyvolal mimořádně velký ohlas mezi čtenáři. A protože i já jsem slyšel po ránu (nikoliv v noci) z božických vinohradů "dělostřelbu", myslím, že se tento problém týká i naší obce. Jenom nevím, jestli mají Božice nějakou vyhlášku, která by "zvukové plašiče" nějak regulovala?


Takže příspěvek z FB:
Moc prosím, musí jet ty plašiče ve vinohradech i přes noc? Je to v noci docela rušivý element, pro nás, co nejsme tuzí jak koženej sandál, když spíme:) Šlo by to nějak vypínat? Díky.

A výběr z reakcí na tuto prosbu:
...a nemají Hrušovany vyhlášku o ohnostrojích a dělobuchách že se smí používat jen na silvestra a tohle by se mohlo brát jako dělobuch a policie by mohla dávat pokuty
...Vinař by měl večer dělo vypnout a ráno zase zapnout. Proč to některý nedělá to už je věc druhá. Najít na katastru majitele a upozornit ho na to.
...Zrovna jsem na to dnes v noci myslel, jestli se to nedá hodnotit jako rušení nočního klidu.
...Provoz plynových plašičů si radnice často upravují ve svých vyhláškách. V nich se píše, od kdy do kdy vinař smí děla používat, popřípadě kolik ran za hodinu může dělo vyprodukovat a jak daleko má být od nejbližšího domu.
...Starosta může při porušení vyhlášky děla nechat zabavit.
...Zabavit děla starosta jistě nemůže. Šlo by o porušení vyhlášky a následnou pokutu.
...To jistě ne - zabavit cizí majetek se bojím je zcela nepřípustné :-) I když bych v některých případech byla pro :-) Kdyby v Bílovicích někdo z těch "zabavených" ohlásil policajtům krádež, tak by nastal cirkus :-) Zjevně to nikdo neudělal a řeší to po sousedsku - dělo jim vrátí, oni nebudou střílet a obec je nenapráší na přestupky
... Zrušit úplně. Ať si najdou jinou metodu která neobtěžuje lidi.Malé děti asi přes den nespí že?Jsem toho názoru, dělej si co chceš ale neobtěžuj okolí
...jiná metoda nefunguje.. nebo nějaký nápady?
...A co ochranné sítě?
...ano,ale porizovaci cena a pracnost tohoto řešení bohužel hraje proti němu :/ navíc špaček vlítne pod něj a jede se dál...
...Já jsem také pro....vzhledem k tomu, že jednu noc jsem opravdu nemohla spát a poctivě se dívala na hodiny bylo to každé 2-3 minuty a je to opravdu nepříjemné. Jiří a to ty bydlíš na druhém konci Hrušovan. Tady na Znojemské to je občas teda masakr.


No a rada nejrozumnější, která je plně v souladu s moderními trendy v zemědělství, které prosazuje třeba hnutí STAN nebo Piráti:

V Rakousku mají tyhle plašiče úplně zakázané, je tam za ně tuším 1000 euro pokuta! Namísto toho Rakušáci skupují ty plastové sochy sov, orlů a káňat a dávají je na dlouhé tyče doprostřed vinohradu. Špačci se velkého ptáka pokoušejí zahnat, ale když se jim to nepovede odletí jinam.
...Hlavně používají akustické děla. Vinohrady sadí tak, aby byly v okolí louky anebo pole, co přiláká hlodavce a tím pádem i dravce, kterým staví ve vinohradě, jak já říkám obrovská bidla... Takže žádné plastové sochy, ale richtig dravci!

A co si o tom myslíte vy?

          (lan)




1 komentář:

  1. Každemu bych z tech rýpalů přal aby se musel živit prodejem hroznu, a kor letos kdy se cena modrych odrůd již propada do červených čisel...
    Vím řekne mě že to nemusi pěstovat...jo všechno si dovezeme že...

    OdpovědětVymazat