úterý 4. srpna 2020

Pokud Božice, jsi tam, kde je český unikát: staré vesnické kino Marta

Kino Marta v Božicích. Foto převzato z
https://www.facebook.com/KinoMartaBozice/
Na sociálních sítích jsem zachytil zajímavou diskuzi. Od původního záměru se přenesla k našemu kinu Marta. A protože v loňském roce božická radnice slíbila celkovou rekonstrukci budovy kina Marta, určitě nezaškodí tento slib připomenout.


Čtenář P. B. píše: Pokud Božice, jsi tam, kde je český unikát: staré vesnické kino Marta, které dosud má dva 16m projektory Meopton ještě na uhlíky, jako za praotce Křižíka. Doporučuju navštívit.

Jak daleko se posunuly opravy kina Marta do dnešních dnů, nevím. Toalety byly opraveny, ale s jejich napojením na obecní kanalizaci nevím. Podle mého názoru se tam v současné době nic neděje. 

Znojemský deník o situaci kolem božického kina Marta psal 11.12.2018:

Z Deníku: Božická radnice slíbila rekonstrukci kina na jaro 2019

Kino nehraje z technických a provozních důvodů. Takový vzkaz visí na facebookovém účtu Kina Marta v Božicích na Znojemsku. V obecní budově tam kino provozuje parta nadšenců. Přestože své diváky si kino velmi rychle našlo, nyní se místní i lidé z okolí musí dívat na filmy doma v televizi nebo vyrazit do Znojma či Brna. Podle starosty Božic Karla Haly chce  vedení obce v promítání pokračovat. Ale až na jaře. „Kino by mělo fungovat. Nyní máme zažádáno o přípojku na kanalizaci. Kino musí splňovat základní hygienické normy. Jenže není jednoduché kino vytopit, takže přes zimu je provoz omezený,“ uvedl první muž Božic.
Původní Božické kino obnovili po přestávkách tamní filmoví nadšenci. „Kino je v majetku obce, správcem kina je Ivan Hudec mladší a nutno říci, že opravdu jeho nasazení pro věc v rámci omezených možností jsou zcela nadstandardní. Snažili jsme se do kina přinést program, který by byl zajímavý pro všechny věkové skupiny,“ řekla Alexandra Hroncová, která se stará o dramaturgii božického kina.
Lístek stál v Božicích padesát korun a podle vyjádření zástupců kina se na filmy chodilo za víkend podívat průměrně devadesát diváků. Od dětství do tohoto kina chodil filmový kritik Kamil Fila. „Kino sice nemá dlouhodobě stálý program, ale je unikum, že vůbec zůstalo zachované. Okolo Božic je řada vesnic, ve kterých dohromady žije deset tisíc lidí a pokud bude o kino zájem, má potenciál přilákat další lidi,“ tvrdí Fila.

V rozhovoru pro Deník v roce 2018 odpovídala tehdejší dramaturgyně kina Marta Alexandra Hroncová na několik otázek redaktora:

Hroncová o ojedinělé atmosféře božického kina: Diváci nosí víno, napečou koláče


Jaká je historie božického kina Marta?
Vzniklo jako budovatelské kino, což napovídá už název, který kino dostalo po manželce prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Ale jako v mnoha dalších obcích bylo také jedinou nebo téměř jedinou místní kulturní institucí. V Božicích se ho naštěstí podařilo zachránit, zůstalo v majetku obce a provozuje ho Ivan Hudec…
Velký nadšenec do starých biografů a jejich techniky…
Přesně tak. Celé to začalo tak, že původní provozovatel Ivana před nějakými patnácti lety požádal, aby tam opravil elektřinu. Ivan se do toho pustil se vší láskou a chutí, a výsledek je takový, že když tam přijdete, cítíte se jako byste se ocitl v roce 1985. Tak důkladně je všechno obnoveno a opraveno do dobové podoby. Ivan si dal tu práci, že objížděl kina v okolí a získával původní vybavení. Od sedaček třeba po podepsanou fotografii Josefa Kemra a plakátů ať už budovatelských nebo z devadesátých let, kdy kino ještě bylo v provozu. Božice i díky takhle skvěle obnovenému kinu získaly bronzovou příčku v soutěži Obec roku v roce 2011.
Mimochodem, jaké filmy božické kino hrávalo dříve?
Pamětníci, kteří chodí na náš filmový klub, vzpomínají, že tady viděli třeba Jurský park a jiné slavné snímky z devadesátých let. I ti starší si ale třeba pamatují, že v sedmdesátých a osmdesátých letech v Martě viděli Žlutou ponorku a další filmy s Beatles, což mě docela překvapilo. Mimoto samozřejmě promítalo i dobově poplatné ideologické filmy a školní představení.
Vy jste se k Martě dostala jak?
Z Božic pochází můj partner. A jeho bratr je filmový kritik Kamil Fila. Vždycky, když jsme přijeli do Božic, chodili jsme kolem Marty a partner s Kamilem vzpomínali, co tam kdy viděli. Protože sama částečně pracuji v oblasti filmové distribuce, tak jsem navrhla vedení obce, zda by tam neměli zájem tam znovu promítat a setkala se příznivou odezvou. Od března jsme vyzkoušeli první promítání.
Jaká byla odezva?
Velmi příjemně nás překvapilo, že na první dětské pásmo bylo úplně plno. Rodiče s dětmi jezdí i ze širšího okolí. Začali jsme tedy s kombinovaným programem dětských pásem a filmů pro dospělé publikum. Nejprve jsme promítali jednou měsíčně a nyní se už zdá, že budeme vždy o víkendu promítat každých čtrnáct dní.
Jaké filmy dnes můžete na původní technice promítat?
Vedle krásných původních strojů na promítání filmových pásů má kino i projekční zařízení na Blue-ray, takže ve výběru příliš omezeni nejsme, vyjma nejnovějších snímků.
Co nyní diváci v Martě uvidí?
V první řadě jsme se dohodli s distributorem Film Europe, který organizuje festival Be2Can. Ten představuje úspěšné snímky z největších evropských filmových festivalů od Berlinale po Cannes. Jsou to skvělé filmy, které se paradoxně nedostávají do nabídky multiplexů. Za čtrnáct dní například pustíme výborný psychologický thriller Zabití posvátného jelena. Chceme ale samozřejmě vyjít vstříc i většinovému divákovi.
Máte už stálé diváky?
Je výborné, že takříkajíc tvrdé klubové jádro už se vytvořilo. Jsou to lidé, kteří jednak přicházejí za filmovým zážitkem, jednak nastává něco, co ve velkém městě v kině člověk prostě nezažije. Někteří diváci totiž přinesou víno, další napečou a pak po promítání ještě v kině zůstáváme u domácích koláčků a vín místních vinařů.
Čím si vás vlastně tak získal svět filmu a kin?
Jsem absolventkou filmové vědy na Filosofické fakultě University Karlovy, což je důvod, proč mám k tématu tak blízko. Jinak jsem ale řadu let pracovala a pracuji na českých vysokých školách, kde se věnuji propagaci vědy.
Jsou i propagace kina a vědy v něčem podobné?
Je v tom velká analogie. Mám stejné pocity, jako když jsme s kolegy vytvářeli programy pro děti a učitele či rodiče. Přejete si jediné, mít plný sál. A je jedno jestli je to přednáškový sál nebo kinosál.
Jak tohle všechno kloubíte s rodinou?
Je to poněkud složitější. U mého staršího syna, jsou mu nyní tři roky, se projevila autistická porucha. Aktivita kolem kina je trochu hobby, ale vzhledem k tomu, že naše rodinná situace bývá náročná fyzicky a někdy i psychicky, je to pro mě určitá forma relaxace. Možná zní divně, ale jde ale o to, že mohu myšlenky soustředit i na něco jiného, než například na boje s úřady a katastrofálním nedostatkem sociální péče.
Rozhovor vyšel 19.5.2018
K rozhovoru bych dodal, že pravdivější verze o původu názvu kina Marta bude ta zveřejněná na FB kina Marta:
Kde se vzal název našeho kina. Už jako malá holka jsem to slýchávala od mé milované babičky, a v záznamu pan Čurda mluví o fyzické osobě. Tou tajemnou osobou “ snad někomu neublížím , když budu jmenovat “ je bratr mého dědy Leopolda Pavlika Eduard Pavlik . Dnes by se dalo říci, že byl tak trochu nezdárný syn. doma ho nepřijali tak se nastěhoval na Spálovo na Kolonii čp. 18 – dnes Švajkovo. Protože holdoval karbanu a podobným zálibám za touto zábavou dojížděl. Jednoho dne odjel na dědové motorce ze sajdou a zpět už ho dovezl taxi. Nevím jestli ji prohrál nebo vyměnil, ale zpět dovezl promítací kameru z kina Svět, kterou vyřazovali, měnili za novější a jistě modernější. Protože se na něj můj děda (jeho bratr) i s babičkou zlobili nevěděl jak si je usmířit – začal tedy promítat v Jiráskově domě a kino nazval po moji babičce, (manželce svého bratra, kterého připravil o motocykl ), která se jmenovala Marta Pavliková. Dnes už se na to babulky bohužel zeptat nemůžu, protože už nejsou mezi námi, ale vždy když jedu okolo kina a vidím název, vidím její laskavou tvář. Jana Pavliková 
Vybral a připravil: lan

Žádné komentáře:

Okomentovat