středa 26. srpna 2020

Lesní terapie v Údolí lásky i přírodní rezervaci Karlov

Lesní terapie na březích Čtvrtého rybníka
v přírodní rezervaci Karlov nedaleko Božic
Jedním z míst, kde se zastavil čas a bují tu divočina, je přírodní rezervace Karlov na Znojemsku. Přímo ideální místo pro tzv. lesní terapii. Karlov patřící mezi nejstarší přírodní rezervace na Znojemsku. A právě sem míří další díl letního seriálu Průzkumník jižní Moravy, který přibližuje unikátní a málo známá místa kraje. Píše o ní redaktorka MF Dnes Markéta Dušková.



Jde o zbytek přirozené doubravy a habrové javořiny obklopený rozsáhlými akátinami. Na jaře jsou tady k vidění obří jednolité koberce vzácné sněženky, chráněné druhy rostlin dále reprezentuje populace sasanek hajních a lesních. Na místní porost je vázána řada živočišných druhů, z brouků je to například vzácný roháč obecný a krajník hnědý. Z plazů zde žije slepýš křehký, z ptáků žluva hajní, lejsek bělokrký a strakapoud prostřední.
Začátkem léta zde vzácně vykvétá i lilie zlatohlávek a mimo řady známých jedlých hub je možno v lesním porostu najít i nejedlou, ale zato vzácnou a chráněnou houbu ohnivec šarlatový. Na březích zdejších rybníků dále rostou konvalinky, křivatce, bledule, fialky a mnohé další.

Romantiky láká Údolí lásky

Zdejší romantické přírodní scenerie pojmenovaly i naučnou stezku Údolím lásky, jež tudy prochází.
„Je možné si vybrat ze tří různě dlouhých okruhů, které vedou turisticky příjemným a nenáročným terénem. Velký poznávací okruh měří 5,4 kilometru, Karlovský poznávací okruh o kilometr méně a Božický poznávací okruh 2,2 kilometru,“ přibližuje tajemnice destinační společnosti ZnojmoRegion Irena Navrkalová. Na všechny tři se dá přitom pohodlně dostat od budovy vlakového nádraží – zastávky Božice u Znojma. 

Koryto zdejšího Příčního potoka je zařazeno do soustavy chráněných území Natura 2000, a to především díky výskytu vzácného měkkýše vrkoče bažinného, neboť se jedná o kriticky ohrožený druh. Dřív býval zcela běžný, ale postupně z naší krajiny téměř vymizel. V tamních mokřadech, vázaných na zmíněný potok a tři rybníky, často vylézá na stonky či listy pobřežních trav, ostřic a rákosin.
V Údolí lásky žijí i četné populace skokanů, ropuch či rosniček a řada „nájemníků“ pochází i z ptačí říše. Hojně se vyskytuje bažant obecný, a pokud ho překvapíme na krátkou vzdálenost, uslyšíme charakteristický lomoz jeho křídel a nezaměnitelný varovný hlas. U vodních ploch však lidé narazí i na komáry, repelent je tak pro procházku nezbytnou výbavou.

Užitečné informace

  • Jak se tam dostat: Přírodní rezervace Karlov se rozprostírá na svahu a následné plošině v údolí Příčního potoka. Na jihu navazuje na břehový porost rybníka Prostřední Karlov v Hrabětické plošině, 200 metrů severně od železniční trati Božice – Hrušovany nad Jevišovkou. Stezka Údolím lásky prochází malebným údolím Příčního potoka, podél břehů rybníků Horní Karlov, Prostřední Karlov a Božický rybník a kolem přírodní rezervace Karlov. 
  • Kam v okolí na jídlo: Od přírodní rezervace Karlov jsou 3 minuty vzdálené Božice, kde se dá najíst v Restauraci U Nádraží nebo Hostinci u Kudličků. Zajet se dá i do 20 minut vzdálených Hrušovan nad Jevišovkou, konkrétně restaurace Fontána, restaurace U Svídů nebo vietnamské Chim Viet. 
  • Další zajímavá místa v okolí: V těsné blízkosti pod hrází rybníka Prostřední Karlov, na trase naučné stezky Údolím lásky, asi 1 km jihovýchodně od obce Božice, se nachází Hraběcí studánka. Ta byla v roce 1810 upravena tehdejší majitelkou panství Hrušovany a Jaroslavice. Podle tradovaných zpráv vodu ze zdejšího pramene využívali Napoleonovi vojáci, kteří se v létě roku 1809 pohybovali na jižní Moravě a zúčastnili se bitvy u Znojma. Nad pramenem stojí klasicistní stavbička obložená pískovcovými kvádry. Voda zde pramenící je velmi kvalitní a místní obyvatelé ji pijí dodnes.








Žádné komentáře:

Okomentovat