čtvrtek 13. srpna 2020

Vesnice v tísni?

Právě v těchto místech se v Božicích výrazně
snoubí žhavá současnost s minulostí
Tak takový titulek má jeden z komentářů v dnešních Babišových Lidových novinách. Šéfkomentátor Petr Kamberský  (původním povoláním sociolog) zde na malé ploše provedl velmi přesnou analýzu současného života na české a moravské vesnici.


Píše: "Pro ty, kdo pamatují staré špatné časy, je ona proměna dodnes zdrojem údivu, až díkůvzdání. Jen málokdo si vzpomene, že česká i moravská vesnice vypadala ještě před 15 lety skoro jako před převratem." K tomu malá vsuvka: Božice měly neobyčejné štěstí, že měly od roku 1990 takového starostu, jakým byl Ing. Zdeněk Čurda. Starostu s jasnou vizí, odvahou, odhodláním a silným osobním nasazením, který se nebál žádného rizika. Božice se proto výrazně proměňovaly už od poloviny 90.let, tedy zhruba o 10 let dříve než většina okolních obcí, když vezmeme tento malý vzorek (snad s výjimkou Šanova a Hrušovan n. Jev.) z našeho okolí předválečného Jaroslavicka.

Ta výrazná celorepubliková změna je spojena se vstupem Česka do Evropské unie. Petr Kamberský píše: "Vše se změnilo poté, co po roce 2004 začaly do země přicházet stovky miliard od německých, francouzských a celkově západoevropských daňových poplatníků. Nešlo by to ale bez místostarosty Vysokého Pole Stanislava Polčáka a starosty Suché Lozi Petra Gazdíka, kterým se podařilo změnit v parlamentu tzv. rozpočtové určení daní ve prospěch menších sídel. Bylo klíčové. Vesnice byly do té doby prakticky na mizině." Opět dodatek: Oba politici jsou dnes výraznými tvářemi hnutí STAN, v jehož barvách se angažuje i vedení obce Božice, zvl. místostarosta Jiří Čada.

Petr Kamberský svou úvahu uzavírá výhledem do žhavé současnosti a nejbližší budoucnosti. Píše: "Je zjevné, že současný systém funguje a ne všechny malé obce potřebují více peněz. Důležitá je teď dostupnost státem poskytovaných služeb, a pokud jde o zásadní plán obnovy, ten potřebují jen některá místa, hlavně Sudety." A můj dodatek: Babišova vláda sáhla obcím na peníze. Na ty garantované. Obce se prostřednictvím svých starostů proti tomuto postupu Babišovy vlády důrazně ozvaly a vláda v obavách z volebních výprasku ustoupila. V těchto dnech se mají začít obcím vyplácet kompenzace za tento daňový výpadek:

Ministerstvo financí v pondělí pošle obcím 13,4 miliardy korun jako kompenzaci za nižší příjmy z daní, jejichž výnosy se rozdělují mezi státní rozpočet a právě obce a kraje. Peníze mohou obce očekávat na svých účtech v polovině srpna, uvedl resort v tiskové zprávě. Jednorázový příspěvek 1250 korun na obyvatele je poskytnut na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek.

Obec Božice se slovy starosty obce na posledním zasedání zastupitelstva k nespokojeným obcím nepřipojila. Prý máme dostatečný "polštář" díky hospodaření v minulých letech. To může být pravda, přesto jsme se připojit měli. Žijeme bohužel v oblasti, která se souhrnně označuje jako Sudety a kam teprve před 75 lety přišla většina přímých předků dnešních obyvatel. Vnitrozemí jsme díky historickým okolnostem neměli šanci dohnat. Nejdřív byl s námi sehrán experiment umělého okresu Mikulov (1949 - 1960), který byl jakýmsi nárazníkem na hranicích s Rakouskem, a tudíž byl ten  "okresní paskvil" výrazně oproti vnitrozemí zanedbáván. Kdo tady žil, kdo se tady narodil, kdo tady vyrůstal, tak to tak asi nevnímal, bral vše jako přirozený vývoj. Ale bylo to tak. Určité změny přicházely od druhé poloviny 70. let 20. stol., kdy se i v pohraničí začalo ve větší míře opravovat a dokonce stavět nové. Proto třeba v Božicích nebyl přechod na počátku 90. let tak výrazně viditelný. I tak by stálo za to zmapovat posledních 30 let v životě naší obce, abychom si více vážili toho, co se tady změnilo. Je to prostě významný předěl v životě jedné vesnice. Vesnice, kterým se možná i vlivem komedie Jiřího Menzela, říkalo trošku posměšně "vesničko má, středisková". Už prostě nejsme nějaká vesnička středisková, ale svébytná a hrdá obec, na poměry jižní Moravy střední velikosti, na Znojemsko spíše větší, s veškerou základní občanskou vybaveností a zajímavým životním prostředím. Vesnice, která má svého genia loci. Chybí jenom maličko ...

                                      (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat