pondělí 24. srpna 2020

Nedělní zamyšlení Jana Groise na téma zdražování v Česku

Jeden z favoritů senátních voleb na Znojemsku Jan Grois, současný starosta města Znojma, zveřejnil v médiích svůj názor na současné výrazné zdražování v Česku.


V České republice se podle aktuálních informací zdražuje 4x rychleji než ve zbytku Evropy. Pro Znojemsko je jakékoliv zdražování velice problematické, protože lidé tu nevydělávají miliony a rodiny i senioři musí často vyjít s málem. Co s tím můžeme dělat?
Možná si řeknete, že nic, protože za vysoké ceny zboží a služeb mohou dodavatelé a obchodníci. Jenže to není pravda. Výrobci, dodavatelé a obchodníci se pohybují v nějakém ekonomickém a právním prostředí, který stvořili politici.
Všichni víme, že koronakrize způsobila enormní snížení poptávky. Za této situace ceny v obchodech obvykle klesají. Jenže koronakrize není normální ekonomickou krizí a v obchodech ceny naopak rostou. Je to tím, že se obchodníci snaží velmi rychle dohnat ztráty, které jim koronavirus přinesl. Slovy jedné ze seniorek, se kterou jsem se tento týden potkal: To je hrůza, co se v obchodech děje!
A není to jen pocit. Podle statistik u nás v dubnu vzrostly ceny úplně nejvíce v celé Evropě a v červenci se situace zhoršila o dalších 10 %. Kudy z toho ven? Já vidím cestu ve třech opatřeních.
První opatření vidím v posílení jistot a stability. Každý z nás potřebuje v životě nějakou jistotu. Zaměstnavatelé se dokáží vypořádat s nepříznivými okolnostmi, ale ty se nemohou měnit ze dne na den. Vláda místo stability a jistoty vnáší do našich životů neustále chaos. Typickým příkladem byl minulý týden a opatření týkající se nošení roušek. Takže potřebujeme více jistot.
Druhým opatřením je snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny a základní lidské potřeby. V sousedním Německu přišla vláda se zajímavým nápadem. Zavedla dočasné snížení DPH do konce roku, aby zastavila zdražování a podpořila domácí poptávku. Když se podobné řešení u nás probíralo v České televizi v otázkách Václava Moravce, argumentovala ministryně financí, že v České republice by tohle opatření udělat nešlo, protože obchodníci a řetězci by zboží nezlevnili, nýbrž by si navýšili zisky. Jenže aktuální výsledky z Německa tvrdí opak. V Německu se zdražování skutečně zastavilo a Němci nezaplatili v červenci v obchodech ani o cent navíc. Takže to jde.
A třetí opatření? Vláda by si na řetězce měla umět dupnout. Jak je možné, že věci, které by si obchodní řetězce v Německu nikdy nedovolili, jim u nás v České republice prochází? A to nemluvím jen o cenách zboží, ale i také o kvalitě potravin a o chování k zaměstnancům. Tady musíme být mnohem tvrdší.
Zastavení zdražování jsem si záměrně vybral jako první téma, protože je to v současné době velký problém, který při setkání se mnou často zmiňujete. Z konkrétních řešení i příkladů v zahraničí je vidět, že zastavit zdražování můžeme zvládnout. 

                 Jan Grois


4 komentáře:

  1. Na google je nějaký problém a momentálně nejdou vkládat komentáře. Můžete je poslat na probozice@centrum.cz a až bude problém odstraněn, vložím je tam.

    OdpovědětVymazat
  2. Uvedená opatření neudělají se zdražováním vůbec nic. Zdražuje se, protože se do ekonomiky pumpují peníze na dluh, které nejsou kryté výkonem ekonomiky. Ono se zdá, že "zdroje jsou". To si říkal každý, kdo skončil v exekuci. A stát může v exekuci skončit taky. Divím se mladým, že nechodí k volbám, oni ten dluh budou muset zaplatit...

    OdpovědětVymazat
  3. Docela zvláštní názory na to,že je pan starosta členem vládní strany. Možná proto kandiduje jako Náš Honza?

    OdpovědětVymazat