pondělí 21. září 2020

Hledáme babky na hlavu. Rostou ještě v Božicích?

Rostou takové vrby ořezané
"na hlavu" ještě někde v
Božicích?

V rámci projektu Živé břehy provádí ekologové v Jihomoravském a Zlínském kraji a na západním Slovensku inventarizaci hlavatých vrb. Kdo neví, ať zavzpomíná, kde takové vrby v našem regionu, ba přímo v Božicích, rostly anebo si přečte příslušné informace. 


Ptal jsem se božických a křídlovických pamětníků a ti si dobře vybavovali některá místa, kde tyto vrby rostly. Bylo to především pod současným lesoparkem, v místech, kde dneska máme devítihektarový mokřad Niva pod Božicemi. A pak taky podél potůčku v trati, které se hovorově říká "pod doktorovym". A určitě rostly i na jiných místech v povodí Jevišovky a přilehlých potoků a jiných drobných nepojmenovaných vodotečí. 

Kdysi to bylo zcela běžné, že se tyto vrby jednou začas ořezaly "na hlavu", Dřevo se různě využívalo (otop, pletení košíků či ozdob ....) a tak šel tento životní cyklus stále dokola. Když pominulo využití proutků a vrbového dřeva, pominula i péče o tyto vrby. A o to právě současnému projektu jde: oživit zájem o pěstování těchto vrb ve vhodných lokalitách a zajistit péči o jejich další vývoj.

Věřím, že je mezi vámi dost znalců, odborníků nebo jenom prostých zájemců, kteří by se do projektu rádi zapojili. Tak se podívejte na webové stránky https://martell.bc.cas.cz/na-hlavu/ a zapojte se. pomůžete dobré věci a ještě sami sebe obohatíte. A taky třeba při svých procházkách naší krásnou přírodou objevíte dosud vámi nepoznaná zákoutí.


                                         (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat