neděle 13. září 2020

Publikace Hrušovany nad Jevišovkou od dávné minulosti po současnost pokřtěna

 


Malou slavností v krásném prostorném prostředí Společenského centra v Hrušovanech n. Jev. byla v sobotu 12. září pokřtěna nová publikace hrušovanského badatele Miroslava Fouska. Křtu se ujal sám autor a hrušovanský starosta Ing. Miroslav Miloš. 

Ještě před zahájením akce jsme si mohli knihu, která je vytištěná na kvalitním křídovém papíru, za 400 Kč koupit a po krátkých proslovech pana starosty a autora jsme si ji mohli nechat podepsat.

Kdo v Božicích si myslí, že se tam nic nového - třeba právě o Božicích - nedozví, jev hlubokém omylu. I to je jeden z důvodů, proč knihu doporučuji i občanům obcí mikroregionu Hrušovansko, protože prakticky každé z nich (snad s výjimkou Čejkovic a Velkého Karlova) se tam řada kapitol dotýká.

Mně osobně padla do oka např. kapitola Kolonie a kapitola Nádraží. Z obou dvou v průběhu následujících dnů přinesu podrobnější informace. Stojí fakt za to. A to i ve světle aktivit znojemského historika dr. Jiřího Kacetla v souvislosti s historií i současností železničního spojení s uzlem v Hrušovanech n. Jev. (petici proti jeho oznámenému propuštění z JMM můžete podepsat zde: https://www.petice.com/signatures.php?tunnus=za_historika_jiiho_kacetla_ve_znojemskem_muzeu&page_number=45&num_rows=10 ) a taky známými aktivitami bývalého božického starosty Ing. Zdeňka Čurdy a božického občana Mariana Kvardy o vybudování kvalitního silničního spojení mezi božickou Kolonií u Dvoru Hoja a hrušovanským nádražím s průjezdem pod Starým Karlovem a kolem zámku Emín. Božická radnice v tomto směru slibovala nějaký pokrok, zatím bohužel není vidět... Ale třeba se mýlím. Nebyl jsem na posledním zasedání zastupitelstva a tam prý Ing. Čurda i M. Kvarda znovu důrazně plédovali za úpravu této komunikace. Tak se raději necháme příjemně překvapit.

                                                (lan)













Žádné komentáře:

Okomentovat