pátek 4. září 2020

Mince z Božic. Co znamená "otočit se na troníku"?

Troník z roku 1812
Že se i dnes dají v Božicích najít mince, staré i relativně nedávné, o tom nepochybujte. Několik jsme si prohlédli u kulatého stolu a některé jsem i bleskl.


Právě troník byl mezi nimi, taky "šesták", který jsem si nevím proč nevyfotil a taky padesátník a koruna ze čtyřicátých a padesátých let (do měnové reformy v roce 1953). Jedno mají společné: všechny našel pozorný občan z Českých Křídlovic.
Potvrzuje tak pravidlo, že máme chodit s očima otevřenýma a "pro pírko i přes plot skočit". Mince mají jistě nejen hodnotu sběratelskou, ale i tu osobní, místopisnou. Máme přeci znát co nejlépe místo, kde žijeme. A vše, co kolem svého místa najdeme, posiluje genius loci daného místa a posiluje naši vazbu k tomuto místu. A to se nedá ničím jiným nahradit.

A k "troníku" pár informací z webu:
Slovem troník, původně trojník, se označovala v dřívější době drobná měděná mince, jež platila 3 haléře. Slovo troník se udrželo i tehdy, když už mělo hodnotu jen jednoho haléře. Nyní už máme jen haléře a to už jen v elektronickém bankovnictví a přesto troník doposud žije,  označuje jakoukoliv drobnou minci nebo nepatrnou peněžní částku. Tak se dovídáme, je-li někdo příliš šetrný, nebo lakomý, je na troník jak na hříšnou duši, je-li někdo v peněžní tísni, pak nemá v kapse ani troník.

V dnešní době se nám spíš vybaví Miroslav Donutil v roli por. Troníka v Černých baronech. „Víte jakou má samopal SA 58 kadenci, šmejdi? Nevíte!“ „Ta, ta, ta, ta, ta... a možná ještě rychlejší!“ Snad autor dal politrukovi Troníkovi jméno, jehož hodnota je zanedbatelná. 


                           (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat