pátek 4. září 2020

Premiér Babiš má jen půl pravdy. Důchodci moc důvodů k radosti nemají

Rouškovné odklepnuto: Senioři by měli
v prosinci dostat 5 000 korun
Milovník sociálních sítí, český premiér Andrej Babiš, retweetnul video ministryně financí Schillerové s tímto radostným sdělením:



Uživatel Andrej Babiš retweetnul video uživatele Alena Schillerová:
Je to zpečtěno
🙂
Příspěvek pro důchodce ve výši 5000 Kč právě schválila vláda. A já mám velkou radost, protože nejen z Domova pro seniory ve Ždírci dobře vím, jakým stresem si naše babičky a dědečci v minulých měsících prošli a že jejich životní náklady opravdu vzrostly.

Premiér Babiš může mít z tohoto "úplatku" nám důchodcům nefalšovanou velkou radost. Pravda je bohužel podstatně jiná. "Naše babičky a dědečci" skutečně prošli dost velkým stresem (ani nevím, jestli má Andrej Babiš, sám důchodce, ještě žijící rodiče). Ten stres nebyl ani tak finanční jako daleko více psychický, způsobený tím, že jim byl znemožněn nebo výrazně omezen styk s jejich blízkými. Až potom přichází stres ze zvýšených životních nákladů. 
Ty zvýšené životní náklady samozřejmě všichni pociťujeme. Andrej Babiš tvrdí, že když nám důchodcům jednorázově přisype nějaký obolus, že zajásáme a vyrazíme do obchodů a budeme tam utrácet! Do obchodů vyrazíme, ať nám přisype nebo nepřisype (hlavně aby byly otevřené a měly požadované zboží), ale o moc víc utrácet nebudeme. A když tak jenom z donucení, že se cena zboží zvedla a my to zboží z nějakého důvodu chceme nebo potřebujeme. Dokonce se dá reálně předpokládat, že ve chvíli, kdy obyvatelstvo vláda zahlcuje "varovnými" čísly o zvýšeném počtu nakažených, budeme i návštěvu obchodů zvažovat a místo každý den do obchodů půjdeme přes den...

Přišel nám dneska "líbesbríf" od Vodárenské a.s. Znojmo. Mají fakturu krásně a přehledně zpracovanou po 4 měsících, takže vidím, jak spotřebu, tak cenu za konkrétní období (do 31.12.2019, do 30.4.2020 a 31.8.2020). Spotřeba je vzácně téměř stále stejná (jenom za první kvartál letošního roku máme o kubík vody méně), ovšem cena krásně narůstá v rozmezí 50 - 100 Kč za vodné nebo stočné. A tak teďka musíme něco doplatit, neboť uhrazené zálohy náklady nepokryjí. Otázka zní, jestli je proces zdražování energií (elektřina, voda, plyn) už trvalou součástí našeho života, nebo dočasný výkyv? Já tvrdím - bohužel - že je to jev trvalý a že i když začneme šetřit, tak poskytovatelé budou každý rok plynule zdražovat.

No a copak nám říká Andrej Babiš svým "úplatkem" nám důchodcům? Dostanete letos "bonus" a co bude za rok, to uvidíme.... Budou přece zase volby, tak se nebojte, já vám zase něco přisypu, abyste mlčeli a když už půjdete k volbám, abyste věděli, komu to máte hodit. Já mu to můžu říct už dnes: Babišovi nikdy!

               (lan)

P.S. Když vidím ty nízké důchody lidí, kterým je 80 a více let, tak se hluboce stydím. Místo důchodové reformy, na kterou Babišova vláda úplně rezignovala, tyto lidi "oblbuje" pěti tisícovkou tento rok navíc (asi 420 korunami za měsíc). Nespraví to ani valorizace důchodů na rok 2021. Rozdíl mezi příjmy a životními náklady se nadále zvyšuje. Samozřejmě u všech skupin obyvatelstva, nejen u důchodců. A to se současné vládě řešit nechce. Raději nás všechny víc a víc zadlužuje a uplácí.

2 komentáře:

  1. A můj pohled na věc se shoduje přesně s Kovym: https://www.youtube.com/watch?v=4FQZwce_NuM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3KcalyDDHincq5-2tHHWGmQBPgYW3RSXDHreJk3UXLe-pRWWKALzqPB8A
    LN ml.

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, :-). Za přečtení stojí i Lipoldův komentář na Seznam.cz - Komentář: Pošťák zvoní u staříků 60+, nese vládní respirátor. Úlet

    OdpovědětVymazat