středa 23. září 2020

Naši mocní nevědí co s druhou vlnou

To poslední, co v Božicích ještě funguje, nám plukovník
Prymula a Babišova vláda pomalu ale jistě berou...Až v
sobotu porazíme Dobšice B, tak už se po utkání nesmí
konat oslavný ceremoniál. To přišlo dneska z OFS.


Dneska je středa, první podzimní den, podzimní rovnodennost, kdy světla máme 12 hodin a tmy taky 12 hodin. Jenže jako by i ta příroda věděla, že toho světla momentálně u nás zrovna moc nemáme. I naši mocní se v tom plácají jak kapr právě vylovený a pohozený na bahnitý břeh. 


Plukovník Prymula by rád rázně zavelel, tak jak byl kdysi zvyklý, ale momentálně neví, jestli si to může dovolit, aby nedopadl jako Vojtěch... Jeho nemastná neslaná opatření se mají zítra proměnit v realitu.

Do toho však neustále melou své katastrofické scénáře odborníci, kteří ještě nedávno byli vnímáni jako "úlety" a nikdo je nebral moc vážně. Jsem zvědav, jak to dopadne teď.

Jedním z nich je imunolog Václav Hořejší. Právě v těchto chvílích vypouští z úst třeba tyto perly:

Dá se dnes už s jistotou říci, že kdybychom zavedli opatření dříve, jsme na tom dnes jinak?

Samozřejmě, to je úplně zásadní. Ta opatření měla být zavedena. Kdyby byla zavedena o tři neděle dřív, tak jsme na tom pravděpodobně tak jako v březnu, v dubnu.


Resumé: Hlavním viníkem, že to nebylo provedeno, je Babiš. Dokonce donutil tehdejšího ministra Vojtěcha, aby odvolal to, co den před tím nařídil.


Jaká by byla vaše rada novému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi? Jaká by měla být opatření pro příští týdny?

Přijatá opatření bych ještě zpřísnil tím, že bych, přestože je to nepopulární, povolil jenom vnější provoz restaurací. To znamená na zahrádkách výdejem z okének, tak jak to bylo v březnu a v dubnu. Ve vnitřních prostorách by to mělo být tak, jak je to v některých zemích, mimochodem třeba ve Švédsku, že je striktně řečeno, kolik lidí smí sedět u stolu, jak daleko od sebe mají být stoly a tak dále.


Resumé: Co na to Prymula a Babiš? Až po volbách, dámy a pánové, až po volbách ...


Nebylo by daleko účinnější provádět plošné restrikce v co nejmenší míře a naopak se důsledně soustředit na rizikové skupiny?

To by samozřejmě šlo, kdyby každého nad 65 let zavřeli do nějakého izolačního tábora, kde by třeba v nějakém relativním pohodlí žil a mohl tam koukat na televizi, ale to je naprosto nerealistické.


Resumé: Kdyby tady vládl Stalin, tak by rizikové skupiny vyvezl do nějakého gulagu... Takhle to nejde, protože do této rizikové skupiny spadá jak premiér Babiš (66 let), tak i prezident Miloš Zeman (v pondělí 28.9. mu bude 76 let)


Vy jste na začátku září předpovídal, že do konce roku zemře něco mezi 500-1000 lidmi… tenhle scénář je podle vás, bohužel, stále reálný? I za předpokladu, že se opatření zpřísní?

Já myslím, že to skutečně bude ještě horší. Záleží, jestli se to teď podaří trochu zabrzdit. V nejhorším scénáři si myslím, že může být do konce roku něco mezi pěti a deseti tisíci úmrtími. V optimistickém scénáři doufejme, že to bude méně tedy mezi jedním až pěti tisíci úmrtími.

                                                    (lan)

1 komentář:

  1. Podle neoficiálních informací není momentálně v Domově Božice, p.o. žádný nakažený koronavirem, ale tak jako v celém Jihomoravském kraji zde od 21. září platí zákaz návštěv. Na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje platí od pondělí 21.září 2020 ZÁKAZ NÁVŠTĚV v Domově Božice, p.o. Jedná se o preventivní opatření. Balíčky pro klienty lze předat denně od 13 hod do 17 hod. Balíčky musí být označeny jménem klienta. Žádáme rodinné příslušníky z důvodu bezpečnosti klientů předávat zakoupené a balené potraviny, které budou dezinfikovány ozónem. (https://domovbozice.cz/)

    OdpovědětVymazat