pondělí 19. dubna 2021

Božický kostel potřebuje opravu

Portál kostela sv. Petra a
Pavla v Božicích-Českých
Křídlovicích

Zaznělo to na posledním zastupitelstvu, a tak jsem se zajel podívat na křídlovickou náves. Ano, ano, božický (křídlovický) kostel sv. Petra a Pavla potřebuje opravu. Minimálně tu vnější opravu fasády.


Je to v dnešní době těžké, památek je moc a některé chátrají, náš kostel zanedlouho oslaví 800 let svého života. Všichni pevně věříme, že v co nejlepší kondici... Momentálně však podle slov jednoho ze zastupitelů, který se o stav této památky i živé stavby zajímá, není bohužel reálné, že k tomu dojde v nejbližších třech letech. Tzn. do roku 2024 není šance na opravu? To je smutné vzít na vědomí, když všichni víme, že za čtyři roky - v roce 2025 oslaví Božice 800 let od první písemné zmínky o obci. Ta zmínka se váže právě k vysvěcení našeho kostela a já si nedokážu dost dobře představit, že by zvenčí vypadal tak, jak nyní.

Na opravy nepochybně existují i dotace na opravu památek, možná by pomohl kraj...nevím. Určitě by věci pomohlo, kdyby se s možnosti opravy pomohla božická radnice. Námitka, že to není její majetek je sice relevantní, ale neřeší současný stav budovy a občan či návštěvník obce se neptá, kdo, ale proč? Tak to zkusme, vždyť jak taky zaznělo na zastupitelstvu z úst jednoho božického radního: "Nejsem sice věřící, ale trápí mě stav božického kostela." To považuji za správný přístup a od toho je třeba se odpíchnout.

P.S. A v žalostném stavu je i ohradní zeď farské zahrady.

                    (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat