čtvrtek 8. dubna 2021

I Božice se hlásí k hrdinům druhého odboje


V dnešních Lidových novinách byl otištěn můj dopis k tématu vztahu české společnosti k válečným hrdinům. Konkrétně k hrdinům druhého odboje z let 1938 -1945. Kdo má zájem, ať čte dále.


Uctívejme zapomenuté osobnosti 2. odboje

Ad LN 3. 4.: Slušná koncovka

S Martinem Zvěřinou se dá souhlasit ohledně umístění soch ve veřejném prostoru, podobně jako s návrhem Karla Schwarzenberga na vrácení sochy maršála Koněva na olšanský hřbitov, ale ještě na jednu věc bychom měli myslet. A to je na projevení úcty a piety našim českým vlastencům – účastníkům druhého odboje.

Stále je ještě hodně těch, na něž se buď úplně zapomnělo, nebo se na ně dokonce ani pořádně za celých 70 let nevzpomnělo. Jednou z takových zapomenutých osobností je ivančický rodák (*1907) Ing. Jan Fráňa (John Frana). Své dětství strávil v letech 1914–1920 v německém prostředí bývalých Sudet v obci Božice na Znojemsku, aby se od poloviny 30. let navždy pohyboval v zahraničí, především v západní a severní Africe. Přesto zůstal celoživotním zapáleným a neochvějným vlastencem. Ani vteřinu neváhal a od roku 1940 se zapojil do činnosti čs. vojenského odboje ve Francii (Agde, Marseille), posléze ve Velké Británii (Cholmondeley) a následně v severní Africe (Káhira). 

Jeho dlouhý a bohatý život se naplnil v roce 2000 v jeho letitém trvalém bydlišti na Kanárských ostrovech. Po roce 1989 několikrát navštívil svou domovinu, sám jsem se s ním v roce 1991 krátce setkal. Je potěšitelné, že se jeho osobnost začíná připomínat, a věřím, že brzy dojde i zaslouženého ocenění a uznání.


                                                             LADISLAV NEVRKLA, Božice 



Žádné komentáře:

Okomentovat