čtvrtek 15. dubna 2021

Tanky na Dyji


Už v roce 2015 psala redaktorka MF Dnes Markéta Dušková v reportáži o tankových bojích na Dyji na rakousko-moravských hranicích. Strhují popisy tankových bitev jsou obsahem dvou dílů knihy Tanky na Dyji znojemských autorů Miloše Ludvíka a Vítězslava Vítka. Znojemské knihkupectví Comenius nyní nabízí ve své prodejně na Kovářské I. díl.

Přejít do útoku, ovládnout přepravy přes Dyji a na sklonku dne dosáhnout prostoru Hrušovany nad Jevišovkou, Litobratřice.“ Tak zněl plán zapsaný v armádním deníku jednotek Rudé armády, které postupovaly od osvobozené Vídně. A v polovině dubna 1945 skutečně sovětští vojáci k Dyji pronikli.

Němci sice pod jejich tlakem pomalu z rakouského území ustupovali, ale přirozenou obranu na řece hodlali držet do posledního dechu.

Sovětům se podařilo opanovat Zistersdorf s jeho rafinériemi, ale další postup ve směru na Znojmo Němci odrazili i díky nasazení pancéřové divize i oddílu super těžkých tanků.

V těžkých bojích 19. až 21. dubna Němci způsobili vážné ztráty mezi lidmi i na technice. Ruský úkol dosáhnout Hrušovan nad Jevišovkou se ukázal jako nereálný. Tanky nicméně zaútočily a pokusily se obejít Staatz ve směru na Hrabětice a Hrušovany s tím, že se zmocní mostu přes Dyji jižně od osady Trávní dvůr,“ popisuje Miloš Ludvík ze Znojma, který mapuje válečné události na jižní Moravě.

Tankistům krytým ranní mlhou se 21. dubna podařilo rychlým a smělým manévrem proniknout do týlu nepřítele. Posíleni samohybnými děly se doslova převalili přes zaskočený německý štáb a dorazili k mostu.

Jenže ochranný pláštík počasí se ukázal jako dvojsečná zbraň. Tankisty měla doplnit ještě početná námořní pěchota, což se kvůli mlze nepodařilo.

Sovětské jednotky bojovaly u města Staatz (Stožec) a nebyly schopné podpořit vojáky bojující v obklíčení u mostu přes Dyji. Večer začali Němci z několika směrů sevřenou brigádu metodicky ostřelovat,“ líčí další historik Vítězslav Vítek.

I pod těžkou palbou děl, minometů a automatických zbraní Rusové odráželi nepřítele. K ránu se jim podařilo probít zpět k vlastním jednotkám.

Boj o most připomínalo torzo tanku

„Německé velení začalo stahovat jednotky za řeku Dyji a k obraně využilo i bývalé československé opevnění z třicátých let. Fronta na Dyji v prostoru Laa - Nový Přerov tak zůstala relativně neměnná až do 7. května,“ popisuje Ludvík.

Ve dnech 25. až 26. dubna odeslali Němci pancéřovou divizi před Brno.

„Její stahování přes Znojmo a Moravský Krumlov bylo naštěstí velmi pozvolné, neboť sváděla souboje s útočícími sovětskými letadly a přesouvala se pouze v noci a osvobození Brna již nemohla nijak zabránit,“ uzavřel Ludvík.

Boj o most u osady Trávní Dvůr u Hrabětic na Znojemsku připomínalo do roku 2001 torzo sovětského tanku, než jej sběrači kovů rozřezali autogenem na kousky. Dnes stojí na místě pomníček.

P.S. Myslím, že i někteří božičtí občané dobře pamatují tu dobu před 20 roky, kdy do oné oblasti jezdili a pomáhali tank rozebírat. Jednotlivé díly končily ve šrotu ve Sběrných surovinách. Tenkrát se to nekontrolovalo a tak se rozebíralo ...

          (lan) 

Žádné komentáře:

Okomentovat