úterý 13. dubna 2021

V Tasovicích udělají dětem pumptrack

 

Pumptrack v ukázkách

Na opakovaný dotaz na posledním božickém zastupitelstvu odvětil starosta obce, že se v naší obci na skatepark nenašlo dosud vhodné místo, takže přijímá vhodné návrhy z řad občanů.


Pro příklad, že to řešit lze můžeme nakouknout k "sousedům" do Tasovic. Tam plánují rozšířit možnosti sportovních aktivit svých občanů, zvláště dětí. Nové dětské hřiště s přesně tvarovanými vlnami a klopenými zatáčkami, které umožňují při správných pohybech těla jízdu na kole bez šlapání, by mělo být vybudováno nedaleko tasovické mateřské školy. Odborně se takovému speciálnímu dětskému hřišti říká pumptrack. 

V Tasovicích vybírají ze tří možností. Hliněný pumptrack je náročnější na údržbu a je určen výhradně pro horská kola nebo BMX, modulární pumptrack je snadno složitelný i rozložitelný a je určený spíš pro sezónní využití. V Tasovicích uvažují o asfaltobenovém povrchu s plochou 780 m2 a délkou dráhy 135 metrů. Dá se na něm jezdit, jak na horských kolech, tak na kolech BMX, dětských odrážedlech, inlinech, skateboardech i koloběžkách. Předpokládané náklady na vybudování jsou vyčísleny na necelých 1 200 000 Kč.

Pokud někdo namítne, že u nás mají děti nový asfaltový povrch na dopravním hřišti za školou, tak lze namítnout, že na takovém "oválu" chybí dětem adrenalin. A jak všichni víme, v určitém věku to bedz náročnějším prvků prostě nejde. Proto se "skáče" náhražkou po schodištích, přejíždějí se příkopy a tak podobně. Naše obec se nebrání vybudování takového speciálního cyklohřiště, jenom zatím nikde na našem rozsáhlém katastru, jednom z největších na okrese Znojmo, nenašla vhodné místo. Pomůžeme jí?

Osobně bych upřednostnil "malý pumptrack" s hliněným povrchem, a to vedle centrálního dětského hřiště před Zedníčkovým.  Klukům bych malé fotbalové hřiště nebral (ostatně tam hráli celé dosavadní jaro), ale pumptrack bych vybudoval na druhé straně směrem k Chlubnovým. Co tomu říkáte?


                              (lan)

A odborná nabídka:

Kolik vás bude stát vybudování pumptracku, skill zóny nebo příměstského trailu?

Obce či města mají nejčastěji zájem o vybudování všeho na klíč se zárukou a na základě dobrého projektu. V takovém případě počítejte zhruba s těmito cenami: 

Malý pumptrack

plocha 600 až 800 m2,
délka dráhy 60—100 m
- 200—400 tis. Kč hlína/štěrk
- 500—800 tis. Kč asfalt

Střední pumptrack

plocha 800 až 1 200 m2,
délka dráhy 100—150 m
- 400—600 tis. Kč hlína/štěrk
- 800—1 mil Kč asfalt

Velký pumptrack

plocha nad 1 200 m2,
délka dráhy od 150 m
+ skill centrum a skoky
- od 600 tis. Kč. hlína/štěrk
- od 1 mil. Kč asfalt

(Všechny uvedené ceny jsou bez DPH

6 komentářů:

  1. A co Škarkovka. Že by se tam navezly hromady suti z demolicí a udělal se pumptrack a skatepark tam? Místa je tam dost. Marek Klíč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Klíč tak tu suť si můžete nechat dovézt ke svému baráku :) a nechat si tam udělat pumptrack. Rozumné řešení by bylo opravdu u dětského hřiště naproti hasičce.

      Vymazat
    2. Kdybych neviděl kdo je pod tím podepsaný tak bych si myslel, že to napsalo nějaký dítě!nebo někdo kdo si dělá "jenom" srandu

      Vymazat
  2. U plochy naproti byvale hasicske zbrojnice by byl skatepark idealni. Je to celkem na odlehlem miste. Pokud by s tim souhlasili obyvatele cca 2-3 domku v okoli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tímto komentářem :) ale bylo by lepší nejprve videt plány toho skateparku a pak posoudit jestli je to doopravdy vhodné místo:)

      Vymazat
    2. Plany na skatepark jsou ve fazi navrhu. Videl jsem je a velikost tohoto skateparku by asi nebyla ani pro bozice potreba. Mohla by se postavit mensi plocha s jednodussimi prvky a pak treba v druhe petape pridat vetsi cast se slozitejsimi prvky. Jeste prosim pridat podpis k predchozimu pridpevku ohledne plochy u hasicske zbrojnice, at nevyzni jako anonym! Marek Klic.

      Vymazat