čtvrtek 22. dubna 2021

Den Země 2021

Park před kulturním domem...

Do Česka se tento svátek dostal až po roce 1989
. Do té doby nebyl, ale úklidové akce se konaly i u nás. Bývalí školáci si vzpomenou, jak se vyhrabávalo listí z topolů podél plotu nataženého kolem fotbalového hřiště. Nebo jak se nožíky a motyčkami "doloval" plevel z mezer mezi dlažbou např. na chodníku kolem mlíkárky směrem ke školce. Dneska má na tyto práce obec zaměstnance a celkový dojem obce se výrazně zlepšil.


Jsou však zákoutí, která nám zrovna čest nedělají. Jedno takové jsem objevil v těchto dnech přímo v centru obce podél silnice Božice - České Křídlovice. Jak se to tam dostalo a jak to, že se to právě teď obnažilo mi zůstává záhadou...

Než jsem však tento článek zpracoval, bylo to přece jenom veselejší. Od středy vzniká uprostřed obce naproti Dučovým malý parčík, který už možná dnes získá svou definitivní podobu. Bylo by to docela symbolické a pochvalu zasluhující. 

Právě vznikající nový parčík naproti Dučovým


A taky všechny ostatní obecní parky a parčíky vypadají velice pěkně. Tak se snažme, aby tak vydržely po celý rok.

...a třeba parčík kolem kanálu v Českých Křídlovicích


Den Země slaví milióny lidí z více jak 140 zemí světa.  Po celém světě se konají jarmarky, festivaly, pochody, soutěže, koncerty, úklidové práce a jiné aktivity na tisících místech. Den Země se stal největší veřejností organizovanou aktivitou v historii planety.
Od roku 1990 je 22. duben jako světový svátek životního prostředí slaven i v České republice.

                                                        (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat