neděle 25. dubna 2021

Se sběrem nebezpečného odpadu je to jinak (dopl. 27.4.)

Sběrný dvůr v Božicích - foto FB
Jiřího Čady 

 Na FB https://www.facebook.com/probozice jsem publikoval příspěvek následujícího znění: Božická radnice přestala před časem organizovat sběr nebezpečného odpadu s odůvodněním, že máme sběrný dvůr. Myslím si, že je to chyba. A doplnil jsem jej ještě následným upřesněním: Je to určitě potřebná služba pro občany. Ne každý má tažné zařízení a vozík... 



Dovolím si z odpovědi místostarosty obce Jiřího Čady citovat:

Zachytil jsem názor, že zrušení mobilního svozu nebezpečného odpadu nebyl dobrý krok, protože to byla dobrá služba pro občany a autor k tomuto názoru přidává příklad Borotic i s fotografií. Když se řekne „a“, mělo by se říci i „b“.
V pátek odpoledne jsem projížděl kolem hromady, jejíž způsob likvidace nám byl dáván příkladem a ejhle – velká většina odpadu z této hromady zůstala na místě! Známe to i z Božic – svozová firma totiž odváží pouze tzv. nebezpečný odpad (elektrospotřebiče, pneumatiky, chemikálie a oleje apod.), ostatní odpad který většinou spadá do kategorie velkoobjemový ponechá na místě. Co teď s tím, kdo to uklidí?
Obec nebude chtít, protože by to pro ni znamenalo zvýšené náklady (objednání kontejneru u odpadové firmy a nakládku odpadu, skládkovné atd.), občan se bude rozčilovat, že platí odpady a má tedy nárok na jejich likvidaci. V minulosti jsme tento problém řešili nespočetněkrát. Zřízením sběrného dvora jsme v naší obci získali ten luxus, že občan platící v Božicích poplatek za odpady může do SD odvézt všechny druhy odpadu, nejen tedy ten zmiňovaný a mobilním svozem svážený „nebezpečný odpad“. A to, že odpad musí do sběrného dvora nějakým způsobem dopravit, nepovažuji v této době za žádnou velkou překážku. Na provoz sběrného dvora si místní lidé zvykli (např. v sobotu přijelo s odpadem na dvě desítky lidí) a za dobu jeho fungování pozorujeme mnohonásobný nárůst vybraného odpadu. Bohužel ale stále někteří lidé vozí odpad do přírody (takže s dopravou do sběrného dvora by asi neměl být problém) a zakládají černé skládky, jejichž likvidace stejně většinou padne na bedra obce, protože původci skládky je velmi těžké prokázat jeho vinu a donutit ho k likvidaci skládky, pokud jej nechytíte přímo na místě. Navíc - některé druhy odpadu navíc vůbec není nutné shromažďovat doma. Jedná se zejména o elektrospotřebiče, kde mají prodejci povinnost jejich zpětného odběru při zakoupení nového zařízení a dále také o pneumatiky, kde sice prodejci tuto povinnost zatím nemají, ale každý solidní pneuservis při zakoupení a montáži nových pneumatik staré bezplatně odebere.
Stejnou cestou, tj. založením sběrného dvora a zrušením mobilního svozu, šli také naši sousedé Šanov, Dyjákovice a Velký Karlov, kde byl vybudován dokonce společný sběrný dvůr pro tyto tři obce.
Jen pro ilustraci přikládám množství vybraného elektroodpadu za zhruba 3 měsíce – nejenže zde neplatíme velké náklady na mobilní svoz, ale ještě získáme zpět finance za zpětný odběr elektrozařízení ze systému zpětného odběru Asekol a Elektrowin.
Myslím si tedy, že sběrný dvůr poskytuje občanům naší obce mnohem lepší službu, než mobilní sběr nebezpečného odpadu, který se navíc konal pouze dvakrát za rok.

Rovněž aktuální fotografie sběrného dvora v Božicích je z FB Jiřího Čady.

Jen bych se na závěr zeptal: Nabízí Obec Božice nebo Břežanská dopravní společnost nákladní vozidlo, které si občan může objednat a za poplatek mu bude vozidlo přistaveno? A jak tento systém v praxi funguje (přistavení vozidla k domu, naložení - sám občan nebo zaměstnanec obce? - odvoz - složení sběru ve sběrném dvoře - způsob platby za službu a její výše)?

Podobný dotaz směřuje i k tomu, jestli si lze takto u Služeb Božice nebo Břežanské dopravní společnosti objednat dovoz písku nebo nějakého stavebního materiálu?

Tak se budu těšit na odpověď, která zajímá určitě hodně občanů.

1 komentář:

  1. Odpověď na dotaz se objevila dnes na obecních sítích: Nabídka služeb Břežanské dopravní společnosti s.r.o.
    https://www.bozice.cz/.../3306-nabidka-sluzeb-brezanske...

    OdpovědětVymazat