čtvrtek 6. května 2021

Božice a České Křídlovice ve fotografii dříve a nyní - Křídlovický pomník válečných obětí

 


Při probírce archivními fotografiemi naší obce vás určitě napadlo porovnat daná místa stavem "tenkrát" a nyní. A tak se sem tam na naši obec podíváme. A protože se blíží Den vítězství začneme tam, kde máme už skoro 100 let pomník věnovaný památce válečných obětí.

Pomník byl slavnostně odhalen v roce 1923, v roce 5. výročí vzniku Československa. Tento byl v roce 1948 kameníkem Karlem Karbanem upraven, zmizely z něho některé původní symboly a deska se jmény padlých občanů Českých Křídlovic ve Velké válce (1914 - 1918). Naopak na vybroušené stéle přibyl nápis ZA VLAST, SVOBODU A POKROK.

U paty pomníku přibyla v roce 2010 pamětní deska justičních obětí z Božic a okolí zinscenovaného politického procesu z roku 1951 a v roce 2018 deska ke 100. výročí vzniku našeho samostatného státu.

Sklepní ulička naproti farské zahradě se taky proměnila. V současné době je zde 5 sklepů, z toho dva hrozí zřícením vstupního traktu a byly nedávno obcí sanovány a zajištěny proti možnému zřícení. 

                                              (lan)















2 komentáře:

  1. Moc pěkný!

    Kdybyste chtěl - nebo kdokoli jinej - pár starejch fotek/pohlednic Božic v o něco lepším rozlišení, tak tady: https://soucek.free.resourcespace.com/?c=12&k=5f3c1241e7 - to je přístup bez jakýhokoli registrování se někde. Ten link bohužel automaticky přestane fungovat resp. se změní jakmile k tomu zas něco přidám (což nejpozdějc tak za dva tejdny učuním). Kdo by chtěl trvalejší přístup, ať se holt prosím nějak ozve, - ale jde to arci jen s registrací u ResourceSpace. S tou zadarmovou registrací je to stejně šikovnější, páč to celý má větší funkcionalitu, dá se hledat/vybírat přes index (např. všechny fotky školy, všechny celkový pohledy a tak) - to je pak trvalej link https://soucek.free.resourcespace.com/?c=12

    Jo a kdyby někdo měl v rukávu něco, co v tom není, a byl ochotnej to poskytnout skrzevá tenhle ResourceSpace veřejnosti, tak prosím prosím, děkuju jménem celýho lidstva nastotisíckrát předem i zadem a ruky bozkám. (Nebo se nějak rozumně dohodnem, - pan Švec alias Znojmo-Bob konečně taky nejni kuře, co by bylo bejvalo hrabalo zadarmo...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji použít ten první přístup bez registrace: https://soucek.free.resourcespace.com/?c=12&k=5f3c1241e7

      Vymazat