čtvrtek 20. května 2021

Život kolem nás

 


Opět se hlásím s reportem událostí posledních dnů v Božicích a okolí. Průběžně je monitoruji na facebooku: https://www.facebook.com/probozice a 



V pondělí 10.5. otevřelo v suterénu kulturního domu v Božicích kadeřnictví Blondie - Monika Chadalíková.



V pondělí 17.5. se otevřely zahrádky u našich pohostinství, u Hostince u Kudličků (denně 16 - 22 h) a Pohostinství u nádraží



V uplynulých dnech spadlo v Božicích nejen na 80 mm vody, ale spadl nám i vstup do sklepa naproti kostelu...



Velký rozruch způsobila nahlášená "střelba" a ostrý policejní výjezd ve čtvrtek 20.5. dopoledne. Zapnutá houkačka a velmi svižná jízda policie přes Božice kolem sýpky dolů směr Mackovice. Buď někoho honí, nebo se někde něco semlelo... Srocení lidí před božickou Jednotou..., ale situace byla rychle objasněná. Hlášení bylo na střílení, ale ukázalo se, že kluci házeli petardy!!!

A pozornosti se těšila i moje záchranářská mise: Chvíli hopkal v záhonech, ale ne a ne vzlétnout...na dvě pírka pravého křidýlka se mu namotal kousek trávy jako kdyby to byl drátek nebo nit. Naštěstí naše Micina někde spala, jinak bylo po nádherně zbarveném stehlíkovi... Zbavil jsem ho nepříjemné zátěže - a už jenom radostně vzlétl a se štěbetáním zamířil za partnerkou přes zeď k sousedovi.




Jevišovka je naše řeka, most přes Jevišovku je odjakživa strategický!!! To věděla, jak břežanská kněžna, která jezdívala v jisté době do Křídlovic do kostela, tak ustupující nacisté v posledních dnech války. Kněžna krásný barokní kamenný most nechala postavit (než ho strhla velká jarní voda tající Jevišovky v roce 1888) a nacisté ten nový železobetonový vyhodili 8.5.1945 do povětří... Ten současný se stavěl koncem 60. let a jeho povrch by už nutně potřeboval nový asfaltový nátěr....Ostatně jako celý úsek silnice II/397 až ke kruhovému objezdu.



Silný vítr 11. května byl pravděpodobně příčinou zlomení vzrostlého stromu za autobusovou čekárnou u kruhového objezdu. Jiné jazyky však mluví o tom, že "tento vítr" měl dvě ruce a dvě nohy....



Dvakrát vyjížděla naše zásahová jednotka SDH. Jednou k požáru kůlny v Hraběticích (9.5.), podruhé k požáru králíkárny v Jaroslavicích (taktéž 9.5.)

Zasloužené pozornosti se těšila fotografie aleje stromů podél sklepní uličky do lesoparku Niva pod Božicemi.

Do odvolání je solárko v Relaxu k objednání od 7:00 - 15:00 od pondělí do pátku

Staří venkovští pomocníci poslouží i dnes!



Bohatá diskuze probíhá nad fotografií z roku 1975, na níž je zachycena instalace "vítací brány" při vjezdu do Božic. Nedaří se nám identifikovat ono místo, i když si pamětníci vybavují, kde obě dvě stály.



Pokud už jsem nenašel páníčka, tak se nadále toulám v Bestu v Božicích....



Fotbalovou přípravu na novou sezónu zahájíme v neděli 23.5.2021 ve 14 hodin na hřišti v Suchohrdlech u Mir.



Žádné komentáře:

Okomentovat