sobota 8. května 2021

Poslední neidentifikovaný snímek Božic nebo Českých Křídlovic


Pamětníci, myslíte si, že je to ulice v Zámlýní? Mně to nic neříká, ale na netu je uvedeno "Ulice v Zámlýní". Kdysi jsem četl jinde "Ulice v Českých Křídlovicích".

Poznáte to místo někdo? Je to jediná historická fotografie Božic, kterou nemáme identifikovanou!

(lan)


Fotografie vyšla i na pohlednici z Božic-Českých Křídlovic:


Tak porovnejme tuto ulici s leteckým snímkem:






4 komentáře:

  1. Za Zámlýní bych prosím dal pařát nad hořák, jakkoli samozřejmě pamětník nejsem.
    1. Ten dům na konci ulice je, řekl bych, buď dnešní 347 nebo stál na stejným místě.
    2. Když se člověk pozorně koukne, tak za tím domem, vlevo od tý májky nebo co to je, vykukuje "tovární" resp. mlýnskej komín.
    3. Nadto je po pravý straně ulice elektrický vedení, který šlo od mlejna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže myslíte, že je to foceno od Kapaňových směrem na dnešní Mirošovo. A máte pravdu, že tam za střechou při úporném "zahledění" komín u mlýna vidět může být. Nás asi nejvíc klame to, že většina stavení v Zámlýní je již zbořená. Proto nás klame hlavně ta řada stavení napravo. Jen dodávám, že v roce 1945 najdeme v Zámlýní 35 stavení (v tom mlýn s hospůdkou naproti a taky ovčírna v místě dnešních stavebnin). Spočítejte si, kolik domů tam máme dnes...

      Vymazat
    2. Prosím ano, dneska to tam vypadá o něco volnějc. Díky tomu, že všechny ty domy vpravo mezitím zmizely, a ty vlevo nejsou nijak dobře poznatelný, jsem to taky nemohl dlouho nikam napasovat. Tohle je ta ulice na fotce leteckýho měřícího snímkování 1938 - https://soucek.free.resourcespace.com/?r=1335&k=c2a2e39b8f (aspoň doufám, že je ta fotka přístupná). Barák na baráku, a jestli mě nešálí zrak, tak jsou poznat i ty předzahrádky.

      Vymazat