pátek 7. května 2021

Sledujte vetřelce: škůdce zimostrázu nebo vrtuli ořechovou

 


Na Znojemsku jsme od roku 2017 zasaženi invazivním dvoukřídlým hmyzem z čeledi vrtulovitých, který se jmenuje vrtule ořechová (Rhagoletis completa). Její larvy se v Evropě vyvíjejí v oplodí ořechů. Při výskytu více larev v oplodí dochází k hnědnutí a předčasnému opadu ořechů. A třeba v loňském roce způsobily larvy ztráty na výnosu více než polovinu úrody a ve výjimečných případech zničily úrodu celou.


Sledování výskytu tohoto škůdce je jednou z pátracích akcí nedávno odstartovaného projektu NAJDI.JE, který chce zapojit veřejnost do sledování průběhu invaze vybraných druhů bezobratlých živočichů v Česku. Kromě vrtule ořechové je v hledáčku pátračů slunéčko východní (častěji slýcháváme slunéčko čínské), které vytlačuje naše původní slunéčko sedmitečné. Dalším "vetřelcem" je zavíječ zimostrázový, což je motýl původem z jihovýchodní Asie a Indie, který se živí listy zimostrázu (u nás taky nazývaného po slovensky krušpánek nebo odborně buxus) a dokáže tento keř úplně zničit, což se mě stalo osobně na šestici těchto keřů  před zahradou v Českých Křídlovicích. Nejnověji se kromě vrtule ořechové začaly taky sledovat kutilky z rodu Sceliphon. Kutilky jsou sesterskou skupinou včel, lovící pro své potomky živý hmyz nebo pavouky. V posledních letech se v Česku rozšířily již 4 druhy kutilek a ani odborníci o nich neví zdaleka všechno. A zatím poslední vyhlášenou akcí je sledování šíření populace hlemýždíka kropenatého a připravují se dvě další.

Koho z vás tato pátrací akce zaujala, ať se podívá na web www.najdije.cz nebo facebook www.facebook.com/najdi.je, kde získáte přehled o aktualitách i informace o vašich možnostech do zapojení se do projektu. 

Popularizační článek vyšel v časopisu Vesmír 3/221. Časopis Vesmír slaví v těchto dnech 150 let od vydání 1. čísla a jeho dlouholetý šéfredaktor Ivan M. Havel nedávno zemřel.

P.S. Určitě vás zajímá ochrana před některými z vetřelců. Momentálně se nejvíc pracuje na ochraně ořechů, aby se mohla zavčas aplikovat ochrana, jako jsou lepové desky nebo potravní návnady s účinným přírodním postřikem.

Bylo by asi dobré, kdybychom zkušenosti s výskytem a hlavně hubením invazivních vetřelců sdíleli společně. Pohled na zahnědlé ořechy s odpornou kašovitou hmotou pod slupkou původně zeleného oplodí je velmi skličující....

                 (lan)





Žádné komentáře:

Okomentovat