čtvrtek 13. května 2021

O historii moravského vinařství s Martinem Markelem a Václavem Štěpánkem

...až později nahradila víno kořalka
a to už byla "metla lidstva" :-)

Na You Tube je dostupná středeční obsáhlá diskuze dvou moravských historiků o dějinách moravského vinařství od středověku po první republiku.

 

Cituji z pozvánky na sledování pořadu:

O tom ale, jak se vinařství na Slovácku a vůbec na Moravě vyvíjelo, není v obecném povědomí příliš známo. Diskuse moravských historiků, zabývajících se dějinami moravského vinohradnictví a vinařství, se toto bílé pole pokusí vybarvit a odpovědět na otázky, jaké vlastně byly středověké počátky moravského vinařství, jak se moravské vinařství měnilo po třicetileté válce, jak vznikaly známé sklepní uličky a městečka a čím jsou ojedinělé, jaké byly staré odrůdy moravského vína a o čem tak vlastně zpívá písnička, kterou jsme dali do názvu přednášky.

Zamyslí se také nad tím, jaká byla kvalita moravského vína, jak se s vínem obchodovalo a jak se vystavovalo, jaké byly a jsou nejlepší a nejceněnější vinohradnické tratě před sto lety a které z nich zůstaly do současnosti. Dozvíme se také, co to je dnes tak prosazovaný vinařský terroir.
Přednášejí Mgr. Martin Markel, Ph.D. a doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D. ve spolupráci s Legátem Morava Ordo equestris vini Europae (evropských rytířů vína).
Přednáška bude probíhat zde na facebookové stránce Slováckého krúžku v Brně a na YouTube: https://youtu.be/K6KqHpmLKA4
Činnost Slováckého krúžku v Brně je finančně podporována statutárním městem Brnem a Jihomoravským krajem.

A nejvíc mě překvapilo a potěšilo, že můj "podotek" byl okomentován v rámci diskuze! Díky, pánové, jste skvělí a výborně jste se doplňovali. Já se ještě snažil během přednášky něco málo zachytit, abych upoutal i vás, kteří jste to včera nestihli.

                        (lan)
Omlouvám se, že jednotlivé "slejdy" nejsou v mém výběru uspořádány chronologicky. Snad si to každý přeberete... Děkuji za pochopení.


























Žádné komentáře:

Okomentovat