úterý 22. září 2015

Mohlo by vás zajímat z Božic a okolí (akt.23.9.)

Nejen poslední zářijový víkend bude tentokrát tématem kratičkých zpráv a glos. Inspiraci jsem tentokrát našel v Pohořelických listech, což je zpravodaj města Pohořelice. Ty zprávy se týkají dopravy a dotýkají se i nás. Titulní fotografie je z Božic. Jak nám tato vstupní ulice zkrásněla.
Ta první zpráva se týká opravy povrchu silnice I/53 v úseku Branišovice - Pohořelice. Oprava bude probíhat do 25.10.2015. Ke stejnému datu bude ukončena rekonstrukce pravého jízdního pásu silnice R52 Brno - Pohořelice. V Pohořelicích byl dokončen přestupní terminál, který bude slavnostně otevřen 23.9.2015 v 15 h. Bude zde i občerstvení - kavárna a veřejné WC. Po nedávno otevřeném přestupním uzlu u Miroslavi (u viaduktu) tak zůstává na trase, kterou využívá i řada božických občanů, pouze nedůstojný "terminál" v Lechovicích. Přál bych panu ministrovi dopravy, aby jednou jel autobusem z Božic do Brna a zpět. A čekal v Lechovicích u pumpy!!! A přišlo na něho něco ... Kampak by asi skočil???

Jediné, co se Pohořelicím nepodařilo, je žádost o zrušení dálničního poplatku na R52 v úseku Pohořelice-východ a Pohořelice-jih. Takže když chcete jet třeba do Židlochovic, musíte jet nadále přes město! Píše ale pohořelický pan starosta Ing. Svoboda, že se o to při další vhodné příležitosti pokusí znovu!!!

V Božicích se dokončuje nový chodník od Maruštíkových k Pikartovým (kdysi se říkalo k Hatašovým). Bohužel jenom tam. Ten zbývající kousek k polní cestě, jež vede k myslivecké klubovně, už odhopkáme po silnici. Podél chodníku byly dnes vysazeny keře. Sazenice vypadají moc pěkně, jsou urostlé a zdravé, tak hlavně ať rostou!

V Božicích taky pokračuje rekonstrukce místní komunikace pod bývalou masnou. Doufám, že vše probíhá bez problémů a že nikdo nikam nespadl. Ani se nikdo nikam nepropadl. To víte, pracuje se i i v blízkosti mystického Tančícího kopce-Tanzbergu. Ještě za první republiky, kolem roku 1930, se zde scházeli vážení odborníci, aby zkoumali průrvy a prostory, které zčásti navazovaly na sklepy v ulici k panskému domu (dnešnímu zdravotnímu středisku) a na sklepy na samotném Tanzbergu za bývalým Opletalovým (dnes Čečilovým).

Před časem jsem na tomto blogu psal o plánované opravě mostu v Zámlýní. Jak mně však odpověděl vedoucí oblasti Znojmo SÚS JmK Ing. Komůrka, v letech 2015 ani 2016 se s opravou tohoto mostu nepočítá. Byl staticky zajištěn v roce 2013 a jeho současný stav neohrožuje bezpečnost silničního provozu. Připojuji jeho plnou odpověď.



V Šanově mají v neděli 27.9.2015 zajímavý program pro děti se známým hercem Michalem Nesvadbou.

Na krojované Svatováclavské hody nás o víkendu 26.a 27.9.2015 zvou do Troskotovic.



3 komentáře:

  1. V nejbližší době budou opraveny výtluky na silnici 414/1 v obci Božice, v části České Křídlovice před zatáčkou u zrcadla (pod kostelem). Jsou tam momentálně dva nepříjemné a nebezpečné výtluky. (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Již jsou od pátku opraveny. Pochvala míří k SÚS Znojmo. A zmizely i další výmoly na této komunikaci. (lan)

      Vymazat
  2. Stavba kruhového objezdu na známé dyjské křižovatce u Znojma se blíží. Přestože předchozí odhady silničářů připouštěly možnost výstavby již letos, odsouvá se rondel na příští rok. Vznik nové, bezpečnější křižovatky ovlivňuje nezbytné úřední kolečko. (Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/). Škoda .... Ten úřední šiml řehtá!!! Ale chyba je i u zadavatele, měl postupovat daleko rychleji a předvídavěji ... (lan)

    OdpovědětVymazat