pátek 18. září 2015

Vzpomínky na krajinu

Hana Koledová s prof. M. Kyselkou
Unikátní projekt Mendelovy univerzity v Brně zkráceně zvaný "Paměť krajiny" dostoupává svého dvouletého vyvrcholení. Jeho součástí byla i páteční vernisáž výstavy ve vestibulu Agronomické fakulty. Mezi pozvanými účastníky nechyběli ani zástupci Božic, kteří v projektu reprezentují mikroregion Hrušovansko.
Vernisáž uvedl pan profesor Mojmír Kyselka a velmi sugestivně promluvil o každém ze šesti zpracovávaných mikroregionů, hlavně o jejich zvláštnostech a zajímavostech. Výsledky pracovních skupin (Mikroregion Hrušovansko zpracovávala Ing. Silvie Kozlovská a kol.) byly prezentovány na připravených panelech a stolcích a taky v sále při projekci zpracovaného natočeného materiálu.
Božice zastupovala paní učitelka Hana Koledová a já. Jelikož jsem spolupracovníkem tohoto projektu téměř od počátku, potkal jsem se na této vernisáži s řadou známých. V živé diskuzi došlo i na to, že jeden z účastníků přiznal, že Božice trošku zná, jelikož sem občas jezdívá k tetě na chalupu. A tak si šel k našemu panelu nafotit i jednu historickou fotografii, na níž tato tetiččina chalupa byla zachycená. I to je součástí paměti krajiny.
Určitě se o projektu, o výstavě a výsledných publikacích rozepíšu časem víc. Moderní kronika Božic, která je zpracovávána po linii změn krajiny, určitě stojí za to. Zatím jenom nejdůležitější informaci na závěr: V kulturním domě v Božicích se ve dnech 1.10. - 5.10.2015 uskuteční putovní výstava "Mentální obraz českých vesnic - vzpomínky na krajinu: Mikroregion Hrušovansko". Už teď jste všichni zváni, abyste se přišli podívat.

                   Ladislav Nevrkla

























Součástí vernisáže byl i božický burčák








Žádné komentáře:

Okomentovat