sobota 29. dubna 2017

Co jednou bude za fotbalovým hřištěm?

Jedno z atraktivních míst v intravilánu Božic  je plocha za fotbalovým hřištěm. Však taky obec Božice zvažuje, co právě s tímto pozemkem podniknout v novém územním plánu. V naší anketě už 14 dní hlasujete, jaké využití by vám zde přišlo nejpříhodnější.


Zatím se zdá, že největší ohlas má sportovní využití, a to buď jiné sportoviště než fotbalové, třeba plocha pro skateboard, nebo fotbalová plocha s umělým povrchem s celoročním provozem. Ta druhá možnost je i ve variantě počítající s odstraněním starého betonového (uveďme po pravdě nepříliš vzhledného) plotu a propojení této plochy s částí stávající volné plochy za hřištěm (tam, kde stávala první zděná tribuna). Řekl bych, že spojení všech výše uvedených možností je nejlepší možná varianta pro budoucí Božice.
Kdo se pozastavuje nad tím, že velkou podporu nemá výstavba druhé řady rodinných domků, ten ať se ani moc nediví. Ta plocha by sice možná vhodná byla, ale začali bychom se podobat městským satelitům, kde je to "nahňahňané" (slovensky by se řeklo "natlačené v jednej kope") tak, že se tam dočista ztrácí venkovská identita.
Hráli jsme nedávno fotbal v Jezeřanech-Maršovicích. Krásný sportovní areál, který se neustále rozrůstá okolo původního fotbalového hřiště. Je tam pohromadě všechno včetně zázemí. A podobně v další srovnatelně velké vesnici, v Hostěradicích. I tam je to pro nás inspirativní. Klidně přidejte další vesnice, ať někoho neošidím.

Bytová výstavba v Božicích určitě patří k prioritám a vhodných míst i uvnitř obce a všech jejích částí tady máme hodně. Proto jsem přesvědčen, že na volné ploše mezi fotbalovým hřištěm a řadou nových rodinných domů by měla vyrůst další sportoviště, a to fotbalové hřiště s umělým povrchem s uznatelnými parametry pro soutěže, plochy pro některý cyklosport a možná ještě něco jako sportovně zaměřené dětské hřiště.
Naopak stávají hřiště s umělým povrchem za školou mělo být volně přístupné, otevřené, doplněné o lepší dětské hřiště (to stávající je zanedbané a nebezpečné), popř. ještě oplocené stávající malé fotbalové hřišťátko.
Klidně pište a předkládejte náměty, zatím je vše ve fázi nápadů, návrhů a diskuzí.

                                                                 (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat