sobota 15. dubna 2017

Odhalíme tajemství staré božické reklamy?

Byl na zdi stodoly nápis Nehera
Už za první republiky začaly prosperující firmy vrážet peníze do reklamy. Banka Slavie, obuvnická firma Baťa, známé obchody A.S.O. a Kratochwil-Wozelka a taky oděvní firma Nehera. A právě ta měla mít podle pamětníků svoji reklamní značku nastříkanou na jedné božické stodole u silnice z Božic do Českých Křídlovic.


Firmu Nehera zničili nacisté a po únoru 1948 i komunisté. Na rozdíl od firmy Baťa, která měla svoje obchody a výrobu rozšířenou i v zahraničí a díky tomu přežila do dnešních dnů, firma Nehera byla ryze českou firmou. Po republice měla otevřeno 130 obchodů, jeden z nich taky ve Znojmě. V mnoha obchodních postupech a marketingu byla však v dobách své slávy i před firmou Baťa. Dnes se ji pokouší vzkřísit slovenský podnikatel Ladislav Zdút a poslal ji do světa. S tichým luxusem. Věřím, že se mu jeho záměr podaří a že jednou si zase koupíme něco u Nehery, prvorepublikového podnikatelského mága z Hané.
Hádanku jsme zde již kdysi dávali, teď je to více připomenutí vzkříšení zašlé slávy. Když už je dneska jiné Vzkříšení. A taky pokus o rekonstrukci nápisu na zdi Pěchovy stodoly.

              (lan)












Žádné komentáře:

Okomentovat