pondělí 17. dubna 2017

Ze staré božické gastronomie

Každoročně se na Božickém koštu těším nejen na kvalitní ochutnávku vystavených vín, ale taky na tištěný katalog, který je podrobným průvodcem každého účastníka koštu. Letos mě zaujala čerstvá novinka z historie Božic, kterou do katalogu přispěly dvě mladé božické badatelky a odborné pracovnice Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Mgr. Martina Kvardová a Mgr. Eliška Leisserová.


Martina, která je vyhlášenou odbornicí na čtení starých tisků a písem a mj. odhalila nepřesné datování křídlovického sloupu Nejsvětější Trojice, a umí číst staré německé písmo zvané kurent, se může směle pustit do čtení a poté překladu staré božické kuchařské knihy, která byla sepsaná možná až někde v polovině 19. století, tj. třeba někde kolem roku 1880.

Společně s Eliškou připravila do letošního katalogu XVI. Božického koštu velmi zajímavý příspěvek, který si dovolím zde přetisknout. Věřím, že časem budeme seznámeni i s dalšími typickými starobožickými kuchařskými recepty a hlavně že si je i vyzkoušíme, abychom věděli, co se v Božicích před 150 lety jedlo, popř. pilo. Víno už se zde tenkrát též pěstovalo, prodávalo, vyrábělo a pilo. Je známá zmínka o tradičních podzimních vinařských trzích na návsi v Českých Křídlovicích pod kostelem. Doklad je tuším právě k roku 1880. Dnes to zde opět ožívá a možná by si tady občané Českých Křídlovic mohli nějakou akci připravit, aby slávu své návsi připomněli.

Martina Kvardová a Eliška Leisserová v katalogu píší:
Z historie božické gastronomie
Nedávno byla v rajhradském diecézním archivu objevena jedna stará kuchařská kniha z Božic. Přesná datace není známá, ale lze ji odhadnout až do druhé poloviny 19. stol. Obsahuje přes dvě stě receptů psaných německým kurentem. Jdou zde jak polévky, pokrmy z masa a ryb. Na závěr nechybí moučníky, či jiné sladkosti.
V kuchařce je uvedena třeba račí polévka, nechybí pokrmy známé i dnes, např. španělský ptáček nebo kohout na víně. Mírné žděšení může vyvolat recept s názvem holubi v krvi či smažená žabí játra. Nabídnutý recept se určitě dá vyzkoušet v praxi a má název Hovězí pečeně na víně.

                          Připravil -lan- s použitím textu Martiny Kvardové a Elišky Leisserové





Žádné komentáře:

Okomentovat