úterý 18. dubna 2017

Kruhák: Krajští slibují nejen Božickým

Většině občanů Božic to již dlouho vrtá hlavou. Museli jsme si počkat až do Úterý velikonočního, aby nám oči otevřel šéfredaktor regionálního týdeníku Znojemsko Vlastimil Mrva. Na titulní straně svých novin publikoval zásadní článek pod názvem Krajští slibují, a nejen Božickým.


Dovolím si podstatnou část publikovat. Vlastimil Mrva uvádí:
"Krajští radní si chtějí hlouběji sáhnout do kapsy vlastní, ale i státní, a slibují hory doly. Anebo slibují spíš to, že hory a doly (konkrétně silnice a mosty) opraví z rozpočtu jak vlastního, tak státního. Půjde o nemalou investici za bezmála 500 000 milionů Kč, která bude mít svůj dosah až do znojemského regionu. "
Na  provoz a lokální opravy komunikací má však své vlastní peníze vyčleněny i kraj. Krajská Správa a údržba silnic (SÚS) má ve svém rozpočtu připraveno 570 000 milionů Kč.
"Jednou ze staveb, která má být z krajských prostředků významně podpořena, je také rekonstruovaná okružní křižovatka a most v Božicích. Jediná svízel tkví však v tom, že záměr krajských radních musí být ještě schválen centrální komisí ministerstva dopravy. Úplný důvod k radosti tedy ještě nenastal," dodává V. Mrva ve Znojemsku z 18.4.2017.

Že tomu pořád nějak nerozumíte a že nevíte, o co jde? No přesně o to, nad čím se tady už delší dobu řada diskutujících zamýšlí (a co nám velmi lapidárně o víkendu sdělil jeden pravděpodobně velmi dobře zasvěcený diskutér), proč nebyla rekonstruovaná silnice opravená až ke kolejím a taky proč nebyly provedeny v průběhu stavby opravy viditelných problematických míst na výjezdech z nového kruháku.
Prostě proto, že ještě dneska nikdo přesně neví, kolik peněz na již téměř hotovou akci může kraj pustit! Každopádně je to škoda, protože krásné a potřebné dílo, které z Božic dělá moderní obec první čtvrtiny 21. století, by bylo naprosto dokonalé a bez chyb. Takhle nezapomeňte na zásadní dopravní pravidlo, že přednost v jízdě má vozidlo, které jede po kruhovém objezdu a které z tohoto objezdu vyjíždí! My, kteří do kruhového objezdu budeme vjíždět, tak musíme být obvzlášť ostražití a v případě nutnosti musíme před vjezdem na kruhák i zastavit, aby z něho mohl bez kontaktu s námi vyjet autobus, tirák nebo větší traktor. A když pojedete na nádraží na kole, tak za mostem si nasaďte brýle, abyste ostře viděli a aby se vám dobře kličkovalo mezi výmoly. "Kapišto?"
            (lan)



5 komentářů:

  1. Dovolím si pod tento článek přilepit můj poznatek z dopravní situace o svátcích. Přijel jsem na návštěvu ke známým do pěší zóny nad penzionem.A jak jsem zvyklý , že v této zóně se smí parkovat jen na vyhrazených parkovištích, tato místa jsem hledal, však marně, na jediném místě, kde by se snad dalo parkovat je složený stavební materiál a udělán !? vjezd do zahrady,jak jsem se později dozvěděl, má zde opravdu být parkoviště, ale co ten vjezd? A co označení parkoviště? Snad až přijedu příští svátky, třeba už ty červencové, budou parkovací místa řádně označena, aby měl možnost i cizí zaparkovat. Jak jsem si všiml a i vyfotil, parkují místní částěčně na travnatých plochách , tři auta stála dokonce na chodníku a já musel obcházet i s dětmi po silnici.Božičtí, máte v tom chaos a to obecní úředníci sídlí nedaleko, jen se tam zajít podívat, dopravních značek máte po obci naseto hojně, tak snad pár značek na označení parkoviště obec nepoloží. Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, obecně se dá říct , se nedodržuje ani rychlost, přednost zprava a to parkování hrůza, každý si stojí s tou svojí plechovkou kde se mu zlíbí.A když se v rodině objeví více aut, už je problém. Parkovací místa byla plánována, jen se podívat do plánů ...není to dotaženo. A parkovat na chodníku, to už je na odtažení! PePř

      Vymazat
    2. V Božicích je přeznačkováno,potkáte i dvě stejné značky za sebou a všelijakých cedulek na ne zrovna vhodných místech když do Božic vjíždíte.Každý má holt svůj vkus.Chtělo by to určitě nějakého zahradního architekta.

      Vymazat
  2. Pokud jste tady byl v neděli.. Není divu že jste neměl kde zaparkovat. Protože v kulturním domě byla akce.tudíž zaparkovaná auta.jinak jsou parkoviště volná. A teď do mně že jste tady byl nee v neděli. Vím na 100℅ že jinak volný mista jsou!a k té zóně by si hlavně někteří uvědomit jakou rychlostí jezdit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My o voze a vy o koze.O kulturním domě přece nebyla řeč, jestli jsem to dobře pochopil, jednalo se o parkování v obytné zóně a tam nemohou podle vyhlášky mimo vyhrazená a označená parkoviště stát ani bydlící ! Už to chápete ? Pepa

      Vymazat