sobota 2. prosince 2017

Budou mít Božice přehradu?

Pohled na božické mokřady
Božice včera vzrušila bombastická zpráva agentury JPP (Jedna paní povídala), že do pěti let zmizí obec Božice pod hladinou obrovské přehrady! Prý je to všechno jasné jak facka, prý už to projednávaly i obecní orgány a pouze to z nepochopitelných důvodů tají před lačným obyvatelstvem Božic.


Apokalyptická vize jde ještě dále a různé vizionářské spolky by se vůbec nemusely stydět za šíření takových panických myšlenek. Prodávejte svoje domy, dokud je čas a dokud je o ně zájem! Tak zní další výzva této poplašné zprávy.
Aby se dodalo důvěryhodnosti a vědeckosti těmto hoaxům (poplašným nebezpečným zprávám řetězově šířeným na internetu), pracuje se s tvrzeními, která budí zdání hodnověrnosti. Prý se pod téměř prázdným korytem řeky Jevišovky nachází staré, před milióny let vytvořené, široké původní koryto dnešní říčky Jevišovky, které bude velmi záhy znovu uvedeno do života vybudováním gigantické přehrady!
Nedivím se, že podobné myšlenky pronikají do éteru. Mezi známé šiřitele podobných vodních nesmyslů patří třeba současný prezident Miloš Zeman, který svou fantasmagorickou vizi na prokopání vodního kanálu-koridoru propojujícího řeky Dunaj, Odru a Labe znovu obhajoval ve čtvrtek na setkání s občany ve Strážnici, kde by byl jeden z mořských přístavů. "V lednu 2018 má být hotová studie proveditelnosti," prohlásil prezident Zeman zhruba před šedesátkou lidí.
A zatím na tyto "vodní nesmysly" prezidenta Zemana doplácejí Božice šířením neuvěřitelné poplašné zprávy. Tak třeba prý za jeden byt v bytovkách pod I. mateřskou školou směrem na Kolonii budou vlastníkům nabízet  3 melouny! No, neberte to! Za pět let budou celé spodní Božice a Křídlovice pod vodou jako v 30.letech zmizel pod vodní hladinou starý Bítov!

Jaká jsou současná fakta?
Na netu najdete třeba článek Za mořem do Božic u Znojma. Píše se v něm:

R e l a x – Sportovní a rehabilitační centrum v Božicích

Božice: Zázemí nově otevřeného centra tvoří krytý bazén se slanou vodou a vířivkou, sauna, parní kabinky, solárium a fitness – tělocvična. Voda v bazénu je komfortně slaná, antiseptická a léčivá, obsahuje asi půl procenta soli. Ze zdravotního hlediska je skutečně adekvátní mořské vodě: pravidelná koupel přispěje nejen k relaxaci, ale také k léčbě, např. lupénky, ekzémů u kojenců, při dýchacích potížích. Navíc eliminuje tvorbu řas ve vodě, odstraňuje nepříjemný zápach chlóru, nezpůsobuje pálení a červenání očí.

Taky dobře známe historii naší obce a víme, že ještě koncem 18. století (za vlády Marie Terezie a Josefa II.) se na Jevišovce nacházely velikánské rybníky a že stopy po nich vidíme a nacházíme dodnes- viz třeba "bludné" pískovcové balvany.

Taky víme, že v hlubinných prostorách u Božic se nacházejí prameny kvalitní vody, která je výbornou zásobárnou pitné vody na staletí dopředu. To všechno víme a proto se i dlouhodobě zajímáme o hospodaření s vodou, která se na našem katastru nachází, i když není přímo naše.

A zprávy agentury JPP si přeberte, jak chcete.

           (lan)

Božické a křídlovické rybníky v roce 1783. Velký Křídlovický
rybník sahal až skoro ke Kohoutímu kříži. Hájenka ani památná
lípa ještě nebyly...

Velikánský Božický rybník pod dnešními Terasami ... a Hrádecký
rybník v oblasti dnešní Kolonie. A ještě kousek za ním Janův rybník,
na místě zaniklé středověké vesnice Janův Dvůr....

Obrovský byl taky Borotický rybník od lechovic
až k dnešnímu mokřadu neboli biocentru U náhonu

Žádné komentáře:

Okomentovat