sobota 2. prosince 2017

Co najdeme v posledním letošním Božickém zpravodaji

Poslední letošní Božický zpravodaj (6/2017, ke stažení zde) nabízí obvyklou porci informací z radnice, od spolků i od samostatných korespondentů. Titulní strana nás zve na dvě obecní akce - v neděli 3.12. na rozsvěcení vánočního stromu a ve ve čtvrtek 14.12. na 17. zasedání zastupitelstva obce.


Úvodní slovo pana starosty rekapituluje letošní aktivity obce a nastiňuje výhled na rok 2018. Asi nás nepřekvapí nic, protože letošek byl v Božicích hlavně "rokem chodníků" a místních komunikací. Do konečné podoby se dolaďuje dětské hřiště u Zedníčkových a nové prvky čekají i další tři menší dětská hřiště v obci. Nové dětské hřiště pak vznikne na návsi v Zámlýní. A nové je i hřiště na beachvolejbal u školy. Rekonstruovalo se veřejné osvětlení a postaveno bylo kolumbárium na našem hřbitově. Pokračovat se bude v budování místních komunikací, nového sběrného dvora na staré křídlovické kovárně a vytvoření parčíku u pamětní lípy u bývalé české státní menšinové školy. Kompletní oprava čeká hřbitovní zeď.
Karel Hala se dotkl i dvou akcí, které jsou vzhledem k vlastnictví pozemků na realizaci trošku složitější. Jsou jimi dva chodníky: jednak ten kratší od ZUŠ směrem k Míčovým a pak chodník od mostu v Údolí lásky k nádraží.
Z informací obce je část věnovaná výpisům z usnesení rady obce. Zastupitelstvo celý podzim nezasedalo, takže nic. Zaujmou třeba finanční údaje: 2.000,- Kč za místo s deskou v kolumbáriu, 3.000,- Kč za pronájem místa v kolumbáriu na 10 let, 3.000, - obdržíte jako dar pro prvňáka na základě podané žádosti, 5.000,- Kč dar na narozené dítě na základě podané žádosti (nevyplácí se každému).
Zaujme taky informace o tom, co bude se starou poštou. V části objektu bude vybudován sociální byt. A velmi potěšitelný je plán na přesunutí knihovny do bloku budov u hřiště, a to do dosud nevyužité části stavebně nedokončené místnosti v sousedství turistického altánku. A jelikož Infocentrum bude přesunuto dolu do suterénu kulturního domu do Relaxu, tak se po dvaceti letech opět uvolní zasedací místnost a veškeré schůze, besedy s občany, semináře a školení se budou moci konat v důstojném prostředí.
Z dalších aktivit plánovaných na rok 2018 ještě připomínám nákup nové sekačky na hřiště, rekonstrukci obecní kuchyně nebo pořízení kamerového systému v obci. Taky rekonstrukce dalších obecních komunikací nebo oprava střech na budovách Na posádce.
Z ostatních materiálů má zjevně největší ohlas můj příspěvek Cimbál a husle aneb Když v Božicích váleli Kubíci a Jožka Kýr. Zastavují mě pamětníci (jeden mi napsal velmi zajímavý mail s osobními zkušenostmi) a tak budu na tématu dále pracovat a doplňovat je. Vše na webových stránkách http://probozice.blogspot.cz/. A své čtenáře má nepochybně i příspěvek Jaroslava Škrabala k 25 letů provozu nového závodu na výrobu betonového zboží, dnes známého pod značkou BEST. A doufám, že shrnutí o božickém fotbalu na podzim roku 2017.

                                     (lan)





2 komentáře:

  1. Teď si uvědomuji, že mi v plánech na rok 2018 chybí zmínka o dostavbě (nebo přestavbě) I. mateřské školy. Námět pro finanční výbor a pro radu obce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Nevrkla, v neděli není 30.12., ale je 31.12. Že by se žehnalo víno na Silvestra?To by mohli být návštěvníci docela pěkně namazaní.:)

      Vymazat