sobota 9. prosince 2017

Ráno u Božického rybníka v Údolí lásky

Venčit pejska u Božického rybníka může být docela hezký zážitek a nejeden občan Božic tam rád zamíří. Naše stálá spolupracovnice nám poslal i aktuální snímky a napsala k tomu pár slov.


Včera časně ráno jsem byla s naší novou fenkou v Údolí lásky. Bylo tam nádherně. Zaujal mě spadlý silný kmen stromu, ležící na hladině Božického rybníka. Rybáři mají zazimováno důkladně. Vše, loďku, chatu... 

Já jen dodám: Zazimovat pořádně musí vše, protože nenechavců a různých pobertů se nám i v přelíbezné přírodní scenérii potuluje pořád zbytečně moc. Ať už je to kolem Božického rybníka nebo následného uměle vytvořeného chráněného území Protržený rybník. Psal jsem o tom už v roce 2013 a i později, koho to zajímá, ať si to vyhledá zpětně. Začít může třeba na http://probozice.blogspot.cz/2013/07/protrzeny-rybnik-prirodni-pamatka-na.html.
Zvláště chráněné území přírodní památky Protržený rybník a její ochranné pásmo kolem Božického rybníka a v Údolí lásky je jistě chvályhodná a bohulibá věc, ale ten vymyšlený název je zavádějící. Už proto, že tam nikde žádná protržená hráz nebo nějaká protržená boční část nějakého rybníka nikdy nebyla. Ale s pracovníky Jihomoravského kraje nebyla tenkrát žádná řeč, naše obec k tomu mlčela, tak máme Protržený rybník - a basta fidli! 
Jestli tam někdy někdo chtěl nějaký rybník budovat - třeba v návaznosti na "Novas" neboli Hnízdilov na konci 50. let za JZD České Křídlovice - pak je to spíš Nedokončený rybník než rybník Protržený!
Ale jinak je tam fakt krásně.
          (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat