středa 27. prosince 2017

Jak jsme v Božicích prožili adventní a vánoční dobu

Do konce roku zbývají už jenom dny, před námi jsou poslední (asi) dvě akce - Silvestrovský fotbálek a Svatojanské žehnání mladých vín - a tak se můžeme už dnes ohlédnout za těmi akcemi, které proběhly.


Vše začalo rozsvěcováním vánočního stromu. Zapojením mladých šikovných hlav a rukou dostala akce novou dynamiku a tak už se může v roce příštím jenom "ladit". Třeba zajištěním občerstvení (nejen svařáku) a a novým (třeba nějakým originálním) osvětlením. V každém případě byla letošní výzdoba stromu i program přímo při rozsvěcování na velmi dobré úrovni a parta kolem slečny Bohunky při výzdobě a paní učitelek při vystoupení školního pěveckého sboru si zaslouží pochvalu.
Další programy byly spojeny s "čertovinami". Nic proti tomu, ale pokud stále žehráme na chování našich dětí, čertovinami nápravě nepomůžeme. Výborné české filmy Anděl Páně a Anděl Páně 2 ukazují, že se klidně můžeme vydat i cestou našich malých andílků, kteří do Mikulášovy družiny taky nepochybně patří. A vztah mezi anděly a čerty je velmi blízký, jak jistě každý dospělák ví .....
Zaujaly Božické jesličky. Početný pěvecký sbor na pódiu kina Marta jako by z oka vypadl výše uvedeným andělským filmům. Určitě by nebylo od věci trošičku doplnit celkový rámec jesliček a to tím, že bychom vedle kapličky (směrem k Horáčkovým) instalovali "živý" betlém, jaký mají v okolních městech a obcích. Kaplička je u silnice, chodí se kolem ní na vánoční procházky lesoparkem a do mokřadů, projede tudy hodně návštěvníků Božic, zkrátka je to místo vhodné k takovému betlému a navíc by byl otevřen v rámci originální akce. Myslím si, že by toto doplnění přivítali i další občané Božic.
Setkali se senioři, svá vystoupení měli žáci ZUŠ obou tříd, posedělo se s hudbou, čajem a dobrou náladou, poprvé se Božice zapojily do Zpívání koled s Deníkem Rovnost a domů jste si mohli odnést betlémské světlo. Hrají se dva fotbálky, které odlehčí tělu i žaludku, a zatancovat jste si mohli na Štěpánské zábavě. Taky ještě popít mladé vínko našich vinařů.
Tou akcí do třetice všeho dobrého však byl nepochybně tradiční Adventní koncert božického komorního sboru De Melodica v božickém (křídlovickém) kostele Sv. Petra a Pavla. Sbormistryně Dagmar Szabóová vyhledá vždy něco originálního a potěší nás pokaždé něčím zajímavým a členky sboru zpívají evidentně s nasazením a pro radost. Naši i tu svoji ....

Z našich anket pak vyplynulo, že se vám letošní rozsvícení vánočního stromu docela líbilo (53%), druhá půlka hlasujících na akci nebyla. Taky z nabízených programů a akcí jsme si vybírali a tak není divu, že ze čtyř nabízených možností jste si vybrali rovnoměrně po 28%. Někde bylo návštěvníků více, jinde méně, ale neslyšel jsem o něčem nepovedeném. Co pak bylo zcela jednoznačné, bylo hledání nejčastější odpovědi na otázku: Co byste si přáli o Vánocích? Odpověď 96% z vás zněla: Přál bych si hlavně klid! Tak snad se vám toto přání splnilo a užili jste si ho. Nebo si ho ještě tento týden užíváte. Jak se zdá, s koncem roku se rozloučíme buď s přáteli, nebo doma v kruhu rodinném. V této anketě ještě hlasujeme....

                                                    (lan)

2 komentáře:

  1. Ta fotka byla dělána někde ve skladišti nebo ve sklepě?Pane fotografe,to pozadí moc nesedí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel sedí :-(! Fotografii jsem převzal z facebooku obce Božice, já to nefotil! Je to na pódiu v kulturáku!!! Uhodil jste však pořádný rezavý hřebík na božickou hlavičku! Celý kulturák s výjimkou záchodů a baru (obojí opravováno nedávno) a opravy parket a stropů na sále, by si zasloužil pořádnou rekonstrukci! Předsálí a pódium se zázemím je v žalostném stavu. Chybí řádný správce..... Na tento nedobrý stav mě třeba během Štěpánské zábavy upozornilo několik návštěvníků. Na zastupitelstvu zaznělo jen tak mezi řečí něco o opravách vstupu (vše v plastu), ale občané už řadu let očekávají trošku velkorysejší celkovou opravu. Klidně pište, dám to i jako anketní otázku do nového roku 2018.

      Vymazat