středa 6. prosince 2017

První božický hon se povedl

Ilustrační foto: Z honu 2015 v Božicích 
Nejsa nimrodem, nemám tu úplně správnou představu o radosti, kterou zažívá myslivec, když skolí lovenou zvěř nebo ptactvo. "Tak dobře jsem si už dlouho nezastřílel, " konstatoval včera jeden z našich zkušených myslivců, "jako při našem sobotním honu".


Nejlepším terčem byli výborně létající bažanti zakoupení z jedné bažantnice na Brněnsku. Bažantů se slovilo celkem 170 kusů! To zajochů bylo o poznání méně (snad 25?), protože prostě nejsou. Sem tam opruzují v uzavřených vinohradech, kde je zase neradi vidí vinohradníci a tak se chystá i jejich odchyt. Jako dítě jsem se takového odchytu v roce 1964 účastnil taky a mám na to dodnes nezapomenutelné zážitky. Jako by to bylo včera. Božickým a borotickým myslivcům neunikly rovněž dvě lišky a jedna srna. Další plánovaný prosincový hon byl odvolán a tak snad se něco připravuje na přelom starého a nového roku.
Volně žijící zvěře v naší přírodě ubývá, snad s výjimkou černé zvěře. Tvrdá jara, nevhodná skladba plodin na polích, chybějící remízky na každém kroku, pozdně jarní sucho. Ten velký rozdíl mezi leteckým pohledem na krajinu jihomoravskou a dolnorakouskou zůstává i po třiceti letech od pádu železné opony markantní. Rakousko jsme zatím stále nedohnali a ani se k tomu zatím nechystáme. Na druhou stranu prý říkáme, že jsme spokojení a že se máme dobře. To se pak cokoliv špatně mění. Naše příroda však nás usvědčuje z licoměrnosti.

                                       (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat