čtvrtek 8. února 2018

V Křídlůvkách o hřbitov nepřijdou

Hřbitov v Křídlůvkách
Paskvilů, které nacházíme v bývalých Sudetech, je stále dost. Nejnovějším případem, který v těchto dnech vzrušil občany nedaleké obce Křídlůvky, je případem pokusu o prodej parcel pod částí tamějšího hřbitova.


Včera už inzerát S Realit zmizel, ale v Křídlůvkách se o ničem jiném nemluví, než právě o tom. Jasný je argument křídlůvecké starostky paní Fučíkové, která říká: Když byl hřbitov v roce 1920 náš (obecní), měl by se do vlastnictví obce vrátit. Uklidňuje i Ministerstvo pro místní rozvoj: Jediný, kdo může veřejné pohřebiště zrušit, je obec. Kdyby je náhodou zrušil majitel části pozemku, může se obec bránit soudně.

Problém však nastiňuje složitost vlastnických vztahů tam, kde byly tvrdě zpřetrhány staleté pořádky. Stalo se tak po vzniku republiky v roce 1918, stalo se tak po skončení druhé světové války v roce 1945 a stalo se tak po komunistickém převratu v roce 1948.
Jen si vzpomeňme třeba na problémy s vlastnictvím sklepů na veřejných prostranstvích v naší obci. Pochybuji, že je dnes všechno v pořádku. A "bloudících" pozemků se i na katastrech Božic a Křídlovic najde taky dost.

Křídlůvky, kdysi zvané Malé Křídlovice (Klein Grillowitz), mají s naší obci jedno historické pouto. Spirálovitý podstavec kříže na návsi pochází ze zaniklé vsi Petrovice. Ta ležela na dnešním křídlovickém katastru, jak jistě ví v Božicích každý školák.

                                 (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat