neděle 7. července 2019

Pel mel z Božic a okolí

Buduje se nová zpevněná cesta lesíkem
Extrémní vedra s tropickými teplotami i v noci se vrátila do Božic. Je obdivuhodné, že jsme v tomto počasí schopní fungovat, sportovat, bavit se, podnikat výlety, pracovat a vůbec ...



Občas se takové náročné počasí však projeví i negativně a bolestivě. Lidská organismus je ochablejší, snadněji se unavíme, propadneme netečnosti až apatii a občas nás stihne i nevítaná příhoda. Tak se stalo i v pátek ráno u božického hřiště. Staršího turistu, který se svými přáteli z východních Čech sjížděl Dyji a Božicích nocovali, ranila mrtvička a proto zde musela po sedmé ranní zasahovat záchranka. Snad vše dobře dopadlo.
Obdivuhodné byly výkony hasičů a hasiček při sobotních závodech na božickém hřišti. Diváků však bylo méně než jindy, možná se jim do takového počasí ani moc nechtělo. Přitom pípa byla nažhavená... To v areálu farmy Klíč, kde během farmářského dne prošly tisíce návštěvníků jsem při odpolední návštěvě zahlédl jenom jeden stánek Pivovaru Bítov. Ale možná jsem nebyl tak pozorný ...
Problém s poškozeným potrubím závlah směrem na hřiště se podařilo odstranit a tak při soutěži v požárním sportu bylo všechno bez problémů. Kdo zajistil (obec?) a provedl opravu nevím, hasiči děkovali správci závlah na hřišti Janu Kudličkovi, že všechno fungovalo.
Na netu je k vidění v nabídce realitních kanceláří poměrně dost velmi zajímavých nemovitostí z Božic. U jedné se však nemůžeme shodnout, v které "klidné části obce" se nachází.
V této souvislosti je potěšitelné sledovat, jak přibývají nové rodinné domy v obci nebo jak probíhají rekonstrukce těch starších. Docela mě překvapil nový dům v Zámlýní a kromě něj ještě pokračující stavba nové vily na místě bývalé vily Holých. Taky Na Čimperku v Českých Křídlovicích se to výrazně mění ke krásnějšímu a přibývají zde tři novostavby.  Určitě toto je cesta správným směrem, nikoliv plány obce na nesmyslnou nevkusnou třípodlažní bytovku vedle Pastelek v přeplněné části Božic. Ale s některými lidmi prostě nehne nic a melou si stále svou!
Připravuje se vybudování zpevněného chodníku (nebo cesty) lesíkem od Miklíkového k Fojtíkovým. A víc nevím.... Klidně tyto postřehy doplňte, vím, že jste všímaví a nic vám neuteče. :-)

                 (lan)

Alarmující a truchlivý pohled byl dnes na schnoucí stromy meruněk v jedné zahradě v Křídlovicích Na Kopečku. Sucho tam musí být ještě větší než na jiných místech v Božicích.



Dům na prodej v klidné části Božic







1 komentář:

  1. Všímavý čtenář, už dům identifikoval. A není to moc daleko od našeho...

    OdpovědětVymazat