neděle 19. srpna 2012

Dobrý fotbal a máme první bod!

TJ Sokol Božice - IE Znojmo B 1:1 (1:0). Branky: Pavel Ležák - Milan Samek.
Naše sestava: David Sláma - Marek Chýla, Lukáš Chromý, Zdeněk Chrenovský, David Švejdík, Marian Vávra, Evžen Egner (K), Aleš Žák, Pavel Ležák, Jaromír Jandásek, Tomáš Kudlička. Na lavičce Roman Šob (69´místo Aleše Žáka), Petr Procházka (87´ místo Mariana Vávry), Marek Zifčák (90´místo Tomáše Kudličky) a Martin Zedníček. Trenér Viktor Luskač.

Kdo vzpomněl, jak jsme srdnatě bojovali vloni na podzim a jak jsme na jaře vůbec v neúplné sestavě nestíhali v odvetě v Oblekovicích, ten byl příjemně překvapen naším celkovým vystoupením.
Bez distancovaného Jana Kudličky, s Alešem Žákem v záloze a jinak v sestavě z úspěšného minulého vystoupení v Dobšicích, jsme přeci jenom měli ze zvučného soupeře respekt. Co si budeme vykládat: Jak se na hřišti objevil Milan Samek, Michal Šperl, gólman Mucha, výborný obránce Čech a další, trvalo nám více než čtvrt hodiny, než jsme ze svých kopaček setřásli nervozitu. Pak to ale stálo zato. Po faulu na Jary v obranném pásmu Ajky kopal ve 20´ Džamp zprava přímý kop (viz foto) a to tak dobře, že gólman míč jenom vyrazil a pohotový Lopík jej přesnou střelou po čáře poslal do opačného rohu branky. Ujali jsme se vedení 1:0. Po územní převaze Znojma to bylo jako blesk z čistého nebe. Chvíli před tím jsme přestáli jeden z mnoha útoků IE zakončený tyčí a tak jsme si jaksepatří vydechli! Ze začátku se nejvíc zapotil Marian. Myslím, že by mu v té chvíli nechutnalo ani jeho nezbytné cigárko! A taky Zdeněk. Hosté byli rychlí a nebezpeční (několikrát na poslední chvíli zachraňoval Marek a tvrdě byl nastřelen Lukáš). Ve 12´ nás zachránilo břevno. Dělali jsme fatální chyby i žlutící se fauly. Ale vše bylo Lopíkovou brankou zapomenuto. Hra se vyrovnala a i my jsme se častěji dostávali do šancí. Ve 24´ mohl Marian odčinit řadu přehmatů z počátku utkání, ale pohotové střele dal opačnou faleš a tak šla jeho střela obloučkem od branky místo do ní. Ale Marianovi to hodně pomohlo, a to bylo důležité. Hned v následující minutě zakončoval Marian krásnou střelou do břevna kombinaci s Pacíkem! Stejně tak v 28´ nahrál Evžen Džampovi a ten zakončoval bez přípravy vedle. Ale dobrý! Tuto desetiminutovku završil střelou bez přípravy a nad Lopík. Honza to komentoval jasně: To je vono, teď se mi to líbí, už to nemají komu dát, už to musí kopat!" Byla to pravda. V těchto chvílích jsme byli na koni! Marek to vzadu jistil, gólman David byl až do konce utkání bezchybný, dokonce jsme našli recept na netradiční znojemské rozestavení 3 - 5 - 2 a dařilo se nám pokrýt volné hráče, kteří znamenali permanentní nebezpečí pro naši branku. Ve 32´ to Jara bez přípravy poslal z otočky do levé tyče! Až ve 34´ se zase do gólovky dostali hosté. Ze střední vzdálenosti kopali přímý kop, byl to takový načechraný dloubák, který po teči orazítkoval naše břevno a v nastalém zmatku jsme odvraceli na roh. V 36´ se opět vyznamenal Marek Chýla, náš nejlepší hráč. Opět se v 39´ vyznamenal i gólman David Sláma, dobře hrál též Lukáš Chromý. Sporný moment, kdy byl faulován ve 43´ Jara, průběh zápasu neovlivnil, byť jsme chvíli hráli v deseti. Stručné hodnocení 1. půle zní: Hosté byli mírně lepší, pak jsme to vyrovnali, ke konci byli hosté aktivnější.
Do 2. půle hosté opět "vlítli". Ještě jsme se na hřišti ani v 35 °C pořádně neohřáli a už šla hlavička hostí těsně vedle. Pacíka zastavil až znojemský stoper a Džampův centr donesl Marian na prsou do zámezí. Ve 49´ jsme propadli před vápnem, ale znojemská střela šla vedle. V 50´ byl hrubě faulován Evžen. Byl to fakt fuják! Z tribuny se v té době ozvalo: Pane sudí, pískejte! Chvíli na to se těžce ze země sbíral Jara. Dostali jsme se opět pod těžký tlak, který v 60´ korunoval vyrovnávací brankou Milan Samek. Bylo to 1:1. A zůstávali jsme nadále pod tlakem. Obětí faulu se ale taky opakovaně stal v 64´ Jara. V 66´ zatáhl další těžký znojemský útok Milan Samek. Přečtěte si telegrafické komentáře z našeho ochozu: Naše přihrávky jsou moc dlouhé, je to špatně, dobře Zdeňku, s tou osmičkou nikdo nejde, je po nás, o ten míč se musí trochu bojovat, připrav střídání! A tak přišel na hřiště Roman Šob. Motej to, jak to mám na nohu, tak to musím střílet, zkuste to změnit, tam nehraje záloha, jeden jim běžte pomoct!
Ze sevření jsme se vymanili až v 74´, kdy byl faulován Marian. Přímý kop kopal Lukáš, oslněný Jara na něj hlavou nedosáhl. Po faulu na Lopíka v 76´ kopal přímý kop Džamp a už už jsme zajásali. Bohužel tyč a síť byly vnější! Odkop Marka v 79´ byl riskantní, ale vyšel, zato Milan Samek nám opět zamotal hlavu po hrubici našeho beka. V závěru jsme se však otřepali a taktickým střídáním jsme úspěšný výsledek udrželi. Myslím si, že výsledek je zasloužený a dělba bodů byla spravedlivá.
Až na drobnosti byl výborný i rozhodčí Aleš Richter.
Pochvalu zasluhuje i pořadatel Pepa, který neustále zásoboval hráče vodou.
A tak jediný problém bylo zavřené občerstvení na hřišti. Doma hrajeme za 3 týdny a to už by mělo být OK.
                                               Ladislav Nevrkla

Výsledky OP:

A1A0201 Rakšice - Mor. Krumlov B   1:5      
A1A0202 Božice A - IE Znojmo B   1:1      
A1A0203 Olbramovice A - Dobšice B   1:0      
A1A0204 Chvalovice A - Práče A   3:2       
A1A0205 Jezeřany A - Miroslav B  2:1       
A1A0206 Bohutice - Přímětice A   1:1       
A1A0207 Oleksovice - Jaroslavice A  1:2

















2 komentáře:

  1. Rozestavení 3-5-2 není netradiční. Spíš to Božické rozestavení se stoperem a předstoperem je už docela dost zastaralé a neefektivní. V moderním fotbale se používá rozestevení 4-4-2,nebo 4-3-3, nebo 4-2-3-1. Rozestavení 3-5-2 hraje např. Barcelona.

    OdpovědětVymazat
  2. Komise mládeže OFS souhlasí se sehráním mistrovského utkání žáků E1A0202 Božice-Tasovice a to v pátek 28.9.2012 se začátkem v 13.30 hodin na hřišti v Božicích. Jedná se o vzájemnou dohodu týmů.

    OdpovědětVymazat