sobota 25. srpna 2012

Rozhledny jižní Moravy 33: Romantika! Podaří se opravit?

Dnes máte možnost si prohlédnout pět snímků rozhledny u jednoho méně známého zámku v našem okrese. Rozhledna je kamenná, po statické stránce je na tom poměrně dobře, chybí však schodiště na vyhlídkovou plošinu.
Schodiště bylo původně dřevěné a bylo asi dlouhodobě neudržované, podobně jako nedaleký zámek. Opravit rozhlednu a umožnit volný přístup na vršek rozhledny má i Klub přátel rozhleden. Držím palce tomuto klubu  a rád podpořím finanční sbirku na opravu této romantické rozhledny.
                                                                                                                                      -hic-





2 komentáře:

  1. Myslím, že do těchto končin z Božic málokdo zajede, je to přece jenom druhý konec Znojemska a takový chmurný kraj těsně u hranic. Sám jsem tam byl před mnoha lety, a to ještě ne u téhle rozhledny, tu vidím poprvé v životě! Jezdíval jsem tam za Dušanem Kovářem, vnukem bývalého božického hostinského pana Šíbla, ten v té vesnici bydlí a pořádával tam zajímavé letní kulturní akce. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano,je pravda, tato část našeho okresu bývala vždy tak nějak zachmuřená a opomíjená, tak jako celé pohraničí.Dnes však tamní vesnice a vesničky ožívají a díky dotacím EU a kraje se i zde začalo budovat a vylepšovat. Hodně se změnilo a v mnohém by se mohla přiučit i naše obec. Už to není ten zapomenutý kraj, jen se tam jeďte podívat! Podívejte se , jak se změnil Vranov ,Podhradí, Vysočany, Lančov. A třeba ve Vratěníně je vidět, jak se to má dělat! V této části okresu se také zlepšila veřejná doprava, je zde klid a pěkná příroda. Horší je to s pracovnímu místy, ale jinak ideální místo pro bydlení. A nyní k té rozhledně, stojí v lesoparku za zámkem v Uherčicích. Dále zde můžete objevit cihlový obelisk, mlýn a cihelnu. V dřívějších dobách zde muselo být živo. Zámek se postupně daří opravovat,už to není ta ruina, která opravdu chmurně čněla uprostřed vesnice. Ale takovýchto dědictví minulosti máme i v našem okolí dost. Navštivte tuto část našeho okresu a budete změnami mile překvapeni . -hic-

    OdpovědětVymazat