pátek 10. srpna 2012

Za krásami 33: U Jestřábovy řeky

V dnešních toulkách opustíme naši jižní Moravu a nakoukneme na Vysočinu. Snímky ukazují řeku a památník spisovatele pana Jaroslava Foglara, který zde se skautským oddílem stanoval a místo se stalo námětem k jeho známé knize Hoši od Bobří řeky.
  Starší generaci jistě není třeba více dodávat, mladší generace má asi jiné zájmy, ale je to její škoda. Tehdy to byly tábory,  které děti naučily základům všelijakých dovedností, služby v kuchyni byly samozřejmostí,  že nebyla elektřina je snad jasné, však o ni nikdo ani nestál. Do lesa a přírody se moc přehnané pohodlí nehodí. Dnešní dětské tábory, nad kterými svítí v noci zářivky, v chatkách svíti monitory počítačů, mobilní telefony zvoní do zblbnutí a nad vším práská bič hygienika, to už nejsou ty romantické tábory, ale rekreační střediska pro pomalu skleníkové děti.
Ona nadměrná péče hygieniků vlastně zlikvidovala třeba tábory putovní, protože jen málokdo se nechá jako skautský vůdce deptat různými nařízeními. Sám nechápu, proč nás pořád musí nějaký státní úředník poučovat, omezovat a něco nám nařizovat. I když to vlastně začínám pomalu chápat.... Nejsme všichni stejní a někteří tu pevnou ruku a vedení potřebují.   
Vašim dnešním úkolem je správně pojmenovat řeku na snímku, pokusit se pojmenovat, jak se jmenuje vyfocený úsek řeky a tím vlastně správně určíte, kde památník panu Foglarovi-Jestřábovi najdeme. A ještě poznámečka: Víte,  že máme výročí?  Ano, 100 let českého skautingu, ale o tom třeba někdy příště.                               
                                                                                                                              -hic-





2 komentáře:

  1. Je to řeka Sázava a Sluneční zátoka. JL

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, je to Sázava a památník stojí na kraji Sluneční zátoky. Jen dodám, že úsek divoké řeky na snímcích se nazývá Stvořidla. -hic-

    OdpovědětVymazat