středa 19. prosince 2012

Božické havárie (akt.19.12.)

Nejenom adventní pohodou, klidem a mírem žijí současné Božice. I v tyto poklidné dny zčeří občas hladinu našeho života nepříjemnosti a problémy.
Asi to nejnepříjemnější byly havárie obecní vody. Došlo v poslední době již ke třem a všechny mají společného jmenovatele: staré litinové potrubí praská v mrazivých dnech po svém obnažení při výkopových kanalizačních pracích. Nejvíc pak trpí křídlovické ulice - u studánky, naposledy minulý týden ta ke Klíčovým. Opravy vedení vody jsou přitom náročné, protože řada šoupátek je zarezlých, nefunkčních a musejí se zavírat celé větve. Závadu pak pocítí i tam, kde poškození řadu vlastně ani není. Občané si též stěžují na rezavou vodu, popř. zápach po opravě či nízký tlak. Skoro to vypadá, že technici VaKu, kteří opravy provádějí, neplní na 100% své povinností a po opravě neprovádějí důkladné "odkalení". Starosta proto radí, aby lidé, kteří zaznamenají nějaké nesrovnalosti s vodou (rezavá voda, zápach), aby volali na VaK Znojmo a informovali o své konkrétní stížnosti. Jen tudy asi vede cesta k nápravě.
Další havárie byly na silnicích. Není přitom jisté, jestli byla na vině vždy jenom kluzká (neposypaná) vozovka - viz např. pád poštovní doručovatelky na jízdním kole směrem na Kolonii - nebo navíc k tomu rychlá jízda (silnějšího?) automobilu - viz přeražený sloup za zatáčkou za Leisserovým směrem na Kolonii. Během uplynulého víkendu pak prý došlo ještě k jedné havárii před Kolonkou. V sobotu pak přecenil své jezdecké umění řidič z Mikulovska. Na mostek v Zámlýní si najel nějak špatně, moc do kraje, "vyšplhal se" přes zábradlí a "čumákem se zapíchl do Jevišovky. Pomoci zpět na silnici mu museli naši hasiči.
Mezi "havárie" je možno zařadit i středeční podvečerní pokus o vloupání do místního domova důchodců. Stejná dvojice "zakuklenců" prý se o totéž pokusila i v Domově pro seniory v Plavči. Nevím, to jsem slyšel.
No a jestli víte o nějaké další havárii nebo "havárii", tak napište. Doplníme tuto neradostnou mozaiku a budeme přemýšlet, co se s tím dá dělat, stejně jako přemýšlím, co se dá dělat s železnou, dnes již nejen sluncem vytaženou a sprejerem poničenou železnou megalomanskou informační tabulí u nádraží. I proto, že turistů, kteří do Božic přijedou vlakem, asi moc není a v nejbližší době ani nebude. Snad až po rekonstrukci železní tratě Znojmo - Břeclav a vybudování rychlodráhy. Opravena bude nejen budova nádraží, ale ve směru od Hodonic i kolejový svršek. Tak se budeme společně těšit. Vždyť to známe všichni, že "sny se maj´ plnit (nejen) o Vánocích".

Dodatky z Božic a okolí:
Na silnici 397 v obci Mackovice bouralo dnes před sedmou ráno auto. Havarované vozidlo skončilo v poli, nehoda se obešla bez zranění. U nehody ale museli zasahovat hasiči. Jel jsem tudy kolem 7.15 h, auto již bylo na silnici, stálo tam ještě jedno, měl jsem dojem, že jedno z vozidel dostalo na zledovatělé vozovce smyk a do druhého narazilo. Nevím. Já jel opatrně, protže mě to "ustřelilo" již ve sjezdu od kruháku k Mackovicím. Ta havárka bala za Mackovicemi směrem ke státní.

                                                                              Ladislav Nevrkla



2 komentáře:

  1. Podle očitého svědka bylo nějaké auto píchnuté v příkopě i u cesty z Borotic do Lechovic. Každopádně to na této silnici bylo kluzké. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravil bych, že to nebylo v DD v Plavči, ale ve Skalici, a zloději zde - na rozdíl od Božic, kde byli vyrušeni a utekli - doopravdy kradli.

    OdpovědětVymazat